Drugi dan grada prvi put ove godine

Aleksandar Stojanović
Drugi dan grada prvi put ove godine

BANjALUKA - Dan ulaska srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, 21. novembar, ove godine prvi put se obilježava kao gradski praznik, odnosno kao “drugi dan grada”.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se taj dan neće obilježavati ništa drugačije nego prethodnih godina, kada su u slavu na ovaj veliki događaj organizovane izložbe i posebne akademije.

- Taj dan smo uvrstili u Statut grada kao gradski praznik, jer je za Banjaluku jednako važan kao i 22. april, kada je oslobođena u Drugom svjetskom ratu. Na taj način smo željeli odati poštu svim vojnicima koji su učestvovali u oslobađanju grada u Velikom ratu kada su Banjalučani prvi put dobili slobodu nakon nekoliko vijekova pod turskom i austrougarskom vlašću - rekao je Radojičić.

Ovaj značajan datum se poklapa sa godišnjicom potpisivanja Dejtonskog sporazuma, tako da je 21. novembar svakako neradni dan.

- Prošle godine smo obilježili 100 godina od oslobođenja svečanom akademijom i izložbom, a za ovu godinu nije planirana tako velika proslava, ali svakako da ćemo obilježiti ovaj značajan datum - naglasio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana