Dom zdravlja Banjaluka: Poziv na besplatne zdravstvene preglede

Srna
Dom zdravlja Banjaluka: Poziv na besplatne zdravstvene preglede

BANjALUKA - Dom zdravlja Banjaluka pozvao je Banjalučane, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje, da obave preventivne preglede na Poliklinici, jer su besplatni, a utvrdiće i moguće rizike po njihovo zdravlje.

Preventivni zdravstveni pregledi pod nazivom "Za tvoje dobro" počeli su 1. februara i do 1. juna obuhvatiće stanovnike mjesnih zajednica Centar jedan i dva i Bulevar.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da se akcija fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja i to kardiovaskularna i maligna oboljenja.

- Radimo skrining na karcinome grlića materice, dojke, debelog crijeva i rektuma i prostate, te utvrđujemo faktore rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes melitus - pojasnila je Todorovićeva.
Ona je istakla da će svi pacijenti dobiti poziv iz ambulante porodične medicine da se odazovu na preglede, te moli i građane koji do sada nisu pozvani da se jave porodičnom ljekaru koji će utvrditi koje preglede treba da obave.

- Poučeni iskustvom iz prošlogodišnjeg ciklusa preventivnih pregleda gdje su nam neažurirani podaci o brojevima telefona i tačnom adresom prebivališta naših građana predstavljali veliki problem u pozivanju na preglede, apelujemo da se stanovnici jave svojim timovima porodične medicine i dostave validne podatke - dodala je Todorovićeva.

Akcija "Za tvoje dobro" počela je u oktobru prošle godine, a planirano je da tokom ove godine pregledima bude obuhvaćeno 27.000 stanovnika Banjaluke.

Gradskim budžetom je za nastavak ove akcije planirano 600.000 KM.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana