Članovi Daun sindrom centra perom nastavljaju borbu protiv predrasuda

  Jovana Ivanović
Foto:  D. Pozderović

BANjALUKA - Nakon tri mjeseca upoznavanja sa teorijom novinarstva u svijet medija zakoračiće deset osoba sa Daunovim sindromom, koje žele da se u budućnosti bave ovim pozivom.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić kazao je za “Glas Srpske” da je deset njihovih članova obuku započelo u septembru, na Banjaluka koledžu (BLC).

- Nakon obuke naša “djeca sunca”, kako ih zovemo, dobila su diplome za novinare, a u narednim danima očekuje ih praksa na Radio-televiziji Republike Srpske - rekao je Jelić. Nije krio da je ponosan na uspjeh članova ovog centra.

- Planiramo da osnujemo časopis “Djeca sunca”, koji će stvarati naši novinari. Novinarstvo je častan poziv, kroz koji se, između ostalog, stvara samopouzdanje i otklanja strah i stigma. Upravo to je ono što je potrebno našim članovima - kazao Jelić.

Kako dodaje, pogrešan stav prema osobama sa Daunovim sindromom je najveća prepreka za njih.

Naglasio je da će novinari iz Daun sindrom centra prvi intervju uraditi sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem.

- Radi se o prilici da osoba sa Daunovim sindromom postavlja pitanja i razgovara sa ljudima. Smisao svega je da oni traže intervjue, dakle, ne da oni daju izjave, nego da se stave u tu poziciju i da vide koliko je taj posao u stvari lijep - rekao je Jelić.

Budući kreatori članaka i vijesti sa osmijehom na licu prihvatili su se novih izazova.

Tridesetogodišnja Sandra Radinković kaže da je najviše raduje što će raditi novinarske priče zajedno sa drugarima.

- To što ćemo zajedno provoditi vrijeme sa nekim važnim ljudima i u tako važnim institucijama za mene je velika sreća - rekla je Sandra.

Mundijal u Kataru ponukao je Kristijana Zeljkovića da se zainteresuje za sportsko novinarstvo. Strast ka najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu od malih nogu njegova je preokupacija, a Svjetsko prvenstvo samo je dodatno ojačalo njegovu želju da se ostvari kao sportski novinar. Za “Glas Srpske” kazao je da je velike nade polagao u uspjeh srpske reprezentacije.

- Novinarstvo me zanima, ali u sportskom duhu. Veliki sam ljubitelj fudbala, on je moj prvi izbor kada je riječ o sportu. Smatram da je reprezentacija Srbije trebalo da pobijedi - kazao je Zeljković.

Podrška porodice

Zoran Jelić kaže da mu je porodica najveća podrška u radu.

- Moj sin Lazar, koji je osoba sa Daunovim sindromom, motivacija mi je za rad u centru. Moja supruga je likovni terapeut, a najstariji sin je sportski terapeut - kazao je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana