Bosančić: Ne možemo dozvoliti da se grade samo zgrade, Boriku je neophodna javna garaža

J.K.
Bosančić: Ne možemo dozvoliti da se grade samo zgrade, Boriku je neophodna javna garaža

BANjALUKA - Ne možemo više dozvoliti da se u Banjaluci grade samo zgrade, bez adekvatne infrastrukture saobraćaja i parkinga, pa zbog toga predlažemo da se na lokaciji između Tropik marketa i škole Vuk Karadžić u banjalučkom naselju Borik izgradi velika garaža na četiri sprata.

Poručio je ovo predsjednik Gradskog odbora DEMOS Banjaluka Boran Bosančić.

On je rekao da je u toku izrada izmjene dijela regulacionog plana u naselju Borik.

Bosančić je pojasnio da je na mjestu sadašnje tržnice planiran tržni centar.

- Na lokaciji nekadašnje "Fruktone" planirane su isto zgrade, kao i na dijelu gdje se nalazi dječije igralište. Demos predlaže da se na ovoj lokaciji, a koja je značajna za život Borika, planira izgradnja velike garaže sa prizemljem i tri sprata, kao i krov koji bi bio iskoristiv. Smatramo da je to neophodno kako Boriku kao dobro urađenom planskom naselju, tako i za cijeli grad, jer u Banjaluci nedostaju parkinzi – istakao je Bosančić.

Prema njegovim riječima,  oni su otvoreni za prijedloge i sugestije.

- Takođe, u prizimelju garaže bi se mogli nalaziti i poslovni prostori u  kojima bi bile smještene zanatske radnje. Želim da istaknem, da se ne mogu samo graditi zgrade bez ikakvog plana. Osim toga, mi ćemo predložiti i da se na četiri lokacije, na ulazima u Banjaluku, takođe izgrade garaže. Na taj način će Banjaluka biti dobro planiran grad i biće obezbijeđen parking – poručio je Bosančić.

Član predsjedništva DEMOS Banjaluka Dragan Talić podsjetio je da je Borik bio prvo naselje koje je imalo biciklističke staze.

- Borik sada ima problem sa parkingom. Stanovnici Borika kada dođu kući sa posla, pola sata se se moraju vozati da bi našli parking mjesto. Zato predlažemo da se na mjestu sadašnje tržnice, a gdje su planirane zgrade, izgradi montažna garaža sa 500-600 parking mjesta. Ona bi imala ulaz iz Beogradske i ulice Relje Krilatice. Takođe, bitno je istaći da je u blizini škola, pa bi se riješilo i pitanje bezbjednosti djece – pojasnio je Talić.

On je isto rekao da bi se u prizemlju mogli napraviti i poslovni prostori u kojima bi se nalazile zanatske radnje koje se potrebne stanovnicima.

- Kako god da se dogovori finansiranje, finansijer će u kratkom roku otplatiti investiticiju. Predlažemo da objekat bude montažni, jer će se brže završiti – pojasnio je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana