Banjaluka: Za gradske subvencije se prijavilo 2.200 preduzetnika

A. S.
Banjaluka: Za gradske subvencije se prijavilo 2.200 preduzetnika

Oko 2.200 poslovnih subjekata sa područja Banjluke prijavilo se za olakšice i subvencije, u okviru prvog paketa pomoći preduzećima pogođenim epidemijom korona virusa, vrijednog blizu 3,5 miliona KM.

Prema podacima nadležnih službi, najviše poslovnih subjekata prijavilo se za subvenciju komunalne takse za isticanje poslovnog imena. - Do sada smo izdali ukupno 511 rješenja za ovu vrstu subvencije poslovnim subjektima kojima je rad bio zabranjen, otežan ili ograničen.

Prema odluci Skupštine grada od 10. aprila, poslovni subjekti kojima je bio zabranjen rad zbog epidemije virusa korona, imaju pravo na subvenciju komunalne takse za isticanje poslovnog imena za mart, april i maj, a oni kojima je rad bio ograničen ili im je bilo otežano obavljanje djelatnosti, imaju pravo na subvenciju 50 odsto iznosa za navedena tri mjeseca – saopšteno je iz Odjeljenja za privredu.

Kada su u pitanju olakšice za plaćanje zakupa javnih površina, iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da se za ovu vrstu olakšice do sada prijvilo pedesetak privrednika, dok je izdato 15 rješenja.

- Istovremeno, 110 poslovnih subjekata, koji posluju u nekom od gradskih prostora, do sada se prijavilo za oslobađanje od plaćanja zakupnina, a do sada, je izdato 45 rješenja po ovom osnovu. S druge strane, više od 20 privrednika odlučilo je da iskoristi ponuđenu subvenciju za podizanje kredita bez plaćanja kamata (cjelokupan iznos kamata snosi Grad), a koje namjeravaju podići kako bi ponovo pokrenuli poslovnu aktivnosti nakon mjeseci nerada zbog epidemije korona virusa – kazali su iz Odjeljenja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana