Banjaluka: Ulica koja spaja dva kružna toka u funkciji od 15. novembra

GS
Banjaluka: Ulica koja spaja dva kružna toka u funkciji od 15. novembra

Izgradnja i proširenje Ulice Ivana Gorana Kovačića, poveznice kružnih tokova kod "Lesnine" i "Centruma", odvija se predviđenom dinamikom, a cilj je da radovi budu završeni prije početka zimske sezone održavanja puteva, 15. novembra, potvrdili su u preduzeću "Putevi RS", koje sprovodi ovaj projekat, a prenose ''Nezavisne''.

– Trenutno se gradi primarni odvod oborinske kanalizacije i uređenje podtla, kao i nasipanje do nivoa tampona – istakli su u ovom preduzeću.

Dodali su, iako je ugovorom predviđena dinamika izgradnje sa rokom od 210 kalendarskih dana, da su radovi ubrzani na svim pozicijama na gradilištu.

– Radovi u Ulici Ivana Gorana Kovačića obuhvataju izgradnju saobraćajnice sa po dvije saobraćajne trake u oba smjera do hotela "Golden Card" – objasnili su u "Putevima RS".

Istakli su da se na potezu do kružnog toka na magistralnom putu M16 vrši uklapanje u postojeće stanje te rehabilitacija postojeće ulice.

– Za pješački saobraćaj biće izgrađene pješačke staze obostrano cijelom dužinom ulice, dok će biciklistički saobraćaj biti riješen izgradnjom biciklističke staze sa desne strane ulice do raskrsnice kod hotela "Golden Card" – pojasnili su u ovom preduzeću.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je da je izveden značajan dio predviđenih radova, uključujući i izgradnju potpornog zida uz saobraćajnicu, koja će po rekonstrukciji, u njenom najvećem dijelu biti proširena na četiri trake, uz obostrane pješačke staze.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve ranije su istakli da je od velike važnosti da ova saobraćajnica bude što prije završena kako bi cijelo ovo veliko saobraćajno čvorište bilo rekonstruisano.

– Izgradnjom kružnog toka kod ‘Lesnine’, uklanjanjem semaforske signalizacije i proširenjem Ulice Ivana Gorana Kovačića znatno će biti rasterećen i ubrzan saobraćaj u ovom dijelu grada, a nova saobraćajnica predstavljaće svojevrsni spoj istočnog i zapadnog tranzita – kazali su ranije iz ovog odjeljenja.

Vlada RS je u novembru prošle godine donijela odluku o izdvajanju dva miliona KM za izgradnju, odnosno proširenje Ulice Ivana Gorana Kovačića u naselju Rosulje.

Izvođač radova na ovom projektu je "Niskogradnja" iz Laktaša.

Sanacija i proširenje Ulice Ivana Gorana Kovačića počeli su početkom septembra, pišu ''Nezavisne''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana