Banjaluka: Konjička patrola obradovala mališane

Srna
Banjaluka: Konjička patrola obradovala mališane

BANjALUKA - Nekoliko pripadnika Jedinice žandarmerije - konjica MUP-a Republike Srpske danas su na konjima patrolirali banjalučkim parkom "Mladen Stojanović" i pojedinim dijelovima grada što je izazvalo veliko interesovanje stanovništva i radoznalih mališana.

 

Jahači i plemenite životinje obradovali su najmlađe i izmamili im osmijehe, a riječ je o redovnoj patrolnoj djelatnosti pripadnika Jedinice žandarmerije - konjica u Banjaluci.

Konjica MUP-a je osnovana po uzoru na evropske zemlje. Koristi se preventivno u održavanju javnog reda i mira, a između ostalog koristi se prilikom svečanosti organizovanih povodom važnih događaja.

MUP Republike Srpske je 2017. godine sistematizovao Jedinicu žandarmerije - konjicu, koja je organizovana pri Upravi policije i počela sa radom 2018. godine. Njeni pripadnici učestvovali su i u svečanom defileu povodom obilježavanja Dana Republike - 9. januara.

Jedinica je smještena u Centru za obuku MUP-a u Zalužanima i čine je obučeni policijski službenici i pripadnici Žandarmerije koji brinu o konjima preuzetim iz prnjavorske ergele "Vučjak".

Jedinica ima podršku pripadnika policije Srbije kada je riječ o obuci i jahanju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana