"Banjaluka - grad budućnosti":Među pobjedničkim idejama i projekti "m:tela"

GS
"Banjaluka - grad budućnosti":Među pobjedničkim idejama i projekti "m:tela"

BANjALUKA - U okviru projekta "Banjaluka - grad budućnosti" odabrano deset pobjedničkih ideja, među kojima su projekti koje su zajednički realizovale kompanije "m:tel" i "Blicnet" pod nazivom "Implementacija javne pametne LED rasvjete zasnovane na LoRa mreži" i "Informacioni sistem za promociju ruralnih lokalnih zajednica".

Portparol kompanije "m:tel" Milica Kondić rekla je, predstavljajući projekat implementacije javne pametne LED rasvjete zasnovane na LoRa mreži, da će on omogućiti Banjaluci da dobije efikasniju i jeftiniju rasvjetu kojom se upravlja na daljinu, čime će se ostvariti uštede električne energije do 50 odsto.

Rukovodilac Službe za informacione tehnologije u "Blicnetu" Saša Burić predstavio je projekat "Informacioni sistem za promociju ruralnih lokalnih zajednica", navodeći da je riječ o projektu koji će omogućiti promociju i prodaju proizvoda iz ruralnih dijelova grada, odnosno mogućnosti da stanovnici Banjaluke istraže te proizvode i ugovore uslugu ili proizvod koristeći moderne tehnologije, saopšteno je iz "m:tela".

Pobjedničke ideje su predstavljene sinoć u Banjaluci u okviru manifestacije "Banjaluka - grad budućnosti. Zamislimo 2030. zajedno", a realizacija ideja počeće u ovoj godini.
Inovacioni izazov "Banjaluka - grad budućnosti" ranije je pokrenuo Inovacioni centar Banjaluka u saradnji sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Gradskom upravom Banjaluka i UNDP-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana