“Ljubačke doline” raj za posjetioce

Sanja Amidžić
“Ljubačke doline” raj za posjetioce

Banjaluka - Prvo autohtono etno-selo i muzej “Ljubačke doline” na području grada svečano je otvoreno juče u domaćinstvu Nedeljka Brankovića u Ljubačevu nadomak Banjaluke.

Etno-selo čini tridesetak autentičnih objekata iz ovog, ali i okolnih sela, kao što su drvene kuće pravljene na kamenu, ambar, mlječar, košana, štala, čobanska koliba, šupe za mašine i alat, pčelinjaci i kačara.

Idejni tvorac ovog sela Nedeljko Branković kaže da je 30-ak godina sakupljao materijale, alat, stare stvari i druge predmete koje je prije sedam godina poželio da izloži na interesantan i jedinstven način.

- Svoju želju upravo sam ostvario izgradnjom ovog etno-sela, koje je jedino na području Banjaluke. Ponosan sam na svoj, ali i rad cijele moje porodice, koja mi je pomogla da ostvarim svoju zamisao - kazao je Branković i dodao da je u ovo etno-selo uloženo mnogo truda i novca, ali da to ne bi bilo veliko djelo da nije rađano sa puno ljubavi i upornosti.

Etno-selo “Ljubačke doline” otvorio je gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je rekao da je ovaj kompleks kvalitetan dodatni sadržaj u ukupnoj turističkoj ponudi grada na Vrbasu.

- Ideja otvaranja etno-sela sa muzejom na otvorenom je izuzetna, zbog čega smo i podržali njenog autora. Bilo je više pokušaja otvaranja ovakvog prostora u okolini Banjaluke, ali je ovo prvi uspješno završen projekat - kazao je Gavranović.

On je dodao da će Banjaluka u narednom periodu nastojati da proširi i poboljša svoje turističke sadržaje kako bi privukla što više turista u ovaj dio Republike Srpske.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluke Ostoja Barašin rekao je da je ovo početak uređenja turističke ponude mjesne zajednice Ljubačevo.

- Pored etno-sela, biće uređena i druga mjesta primamljiva za turiste, kao što su pećina Ljubačevo, stećci i crkva brvnara - kazao je Barašin i dodao da je ovaj kompleks neprocjenjiv, kako za turističku ponudu grada, tako i za kulturu ovog kraja.

Muzej

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je da je muzej “Ljubačke doline” urađen uz veliku pomoć etnologa iz Muzeja RS.

- Ovo etno-selo jedno je od brojnih ovakvih zdanja na području RS, ali je jedino na ovom području, zbog čega ima veliki značaj za dalji razvoj turizma u Banjaluci - kazala je Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana