“Љубачке долине” рај за посјетиоце

Сања Амиџић
“Љубачке долине” рај за посјетиоце

Бањалука - Прво аутохтоно етно-село и музеј “Љубачке долине” на подручју града свечано је отворено јуче у домаћинству Недељка Бранковића у Љубачеву надомак Бањалуке.

Етно-село чини тридесетак аутентичних објеката из овог, али и околних села, као што су дрвене куће прављене на камену, амбар, мљечар, кошана, штала, чобанска колиба, шупе за машине и алат, пчелињаци и качара.

Идејни творац овог села Недељко Бранковић каже да је 30-ак година сакупљао материјале, алат, старе ствари и друге предмете које је прије седам година пожелио да изложи на интересантан и јединствен начин.

- Своју жељу управо сам остварио изградњом овог етно-села, које је једино на подручју Бањалуке. Поносан сам на свој, али и рад цијеле моје породице, која ми је помогла да остварим своју замисао - казао је Бранковић и додао да је у ово етно-село уложено много труда и новца, али да то не би било велико дјело да није рађано са пуно љубави и упорности.

Етно-село “Љубачке долине” отворио је градоначелник Слободан Гаврановић, који је рекао да је овај комплекс квалитетан додатни садржај у укупној туристичкој понуди града на Врбасу.

- Идеја отварања етно-села са музејом на отвореном је изузетна, због чега смо и подржали њеног аутора. Било је више покушаја отварања оваквог простора у околини Бањалуке, али је ово први успјешно завршен пројекат - казао је Гаврановић.

Он је додао да ће Бањалука у наредном периоду настојати да прошири и побољша своје туристичке садржаје како би привукла што више туриста у овај дио Републике Српске.

Директор Туристичке организације града Бањалуке Остоја Барашин рекао је да је ово почетак уређења туристичке понуде мјесне заједнице Љубачево.

- Поред етно-села, биће уређена и друга мјеста примамљива за туристе, као што су пећина Љубачево, стећци и црква брвнара - казао је Барашин и додао да је овај комплекс непроцјењив, како за туристичку понуду града, тако и за културу овог краја.

Музеј

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да је музеј “Љубачке долине” урађен уз велику помоћ етнолога из Музеја РС.

- Ово етно-село једно је од бројних оваквих здања на подручју РС, али је једино на овом подручју, због чега има велики значај за даљи развој туризма у Бањалуци - казала је Јовановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана