Foto: Shutterstock.com
Evo kako možete da pregledate i uklonite nezavisne aplikacije koje su povezane sa vašim Google nalogom, uključujući opciju „Sign in with Google“ i pristup podacima.
Ako isti Google nalog koristite već godinama, velika je vjerovatnoća da ste ga povezali sa više aplikacija i servisa nego što možete da se sjetite. Možda to nije slučaj kod vas, ali mnogima je jednostavno lakše da se prijave preko Google-a umjesto da prolaze kroz čitavu proceduru kreiranja novog naloga na nekom sajtu.
Vjerovatno redovno koristite neke servise na koje ste prijavljeni preko Google-a, ali postoji i mogućnost da ste napravili mnoštvo veza na koje ste jednostavno zaboravili. To ne znači nužno da nešto nije u redu, ali ipak vrijedi provjeriti s vremena na vrijeme. Možda ćete pronaći stare aplikacije koje više ne koristite ili servise na koje ste zaboravili, a kojima više uopšte nije potreban pristup vašem nalogu.
Srećom, Google vam pruža jedno mjesto na kojem možete sve da ih pregledate.
Evo šta treba da uradite:
Tačna opcija koju ćete vidjeti zavisi od načina na koji je ta aplikacija povezana sa vašim Google nalogom.
(Stranica Google naloga koja u tamnom režimu prikazuje dozvole za povezane podatke za Dropbox, uključujući opciju za prijavljivanje preko Google-a.)
Sada imajte na umu da, ako uklonite opciju „Sign in with Google“, vaš nalog na tom spoljnom servisu (kod treće strane) neće biti izbrisan. Vi samo uklanjate Google kao metod prijavljivanja. Dakle, ako i dalje želite da koristite taj servis bez Google-a, obavezno prvo podesite neki drugi način prijavljivanja, kao što je lozinka ili drugi podržani metod. U suprotnom, možda ćete morati ponovo da povežete svoj Google nalog samo da biste se vratili u nalog, prenosi B92.
Takođe, uklanjanje pristupa podacima vašeg Google naloga znači da aplikacija više ne može da čita ili koristi Google podatke kojima ste joj ranije dali dozvolu da pristupa. Na primjer, ako je aplikacija imala pristup vašim fajlovima na Google Drive-u ili Calendar-u, ta veza će prestati da funkcioniše čim je uklonite.
Međutim, ovo prekida samo budući pristup. Time se automatski ne brišu sve informacije koje je aplikacija možda već preuzela ili uskladištila na sopstvenim serverima. Ako želite da i ti podaci budu izbrisani, možda ćete morati to da uradite kroz samu aplikaciju ili da kontaktirate njenog programera.
Naravno, ovdje govorimo samo o ograničavanju pristupa podacima vašeg Google naloga za spoljne aplikacije i servise. Ali ako želite da sam Google prikuplja manje vaših podataka, to je već sasvim druga priča. Za početak, možete isključiti Gemini u pregledaču Chrome ili koristiti onu verziju Chrome-a koja ne zahtijeva Google nalog.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i X nalogu.
Najnovije vijesti iz rubrike