Živka traje, iako odlazi

Ilijana Božić
Živka traje, iako odlazi

BANjALUKA - Šesnaest godina nije mali period, 108 izvođenje takođe je veliki broj. Koliko je za mene bila posebna ova uloga dokaz je to da sam za vreme boravka u Finskoj samo Gospođu ministarku zadržala da igram. Volim Banjaluku i ovaj ansambl, ali želim da se povučem u vremenu dok nisam fizički onemoćala da igram. Želim da me publika pamti u ovim godinama i u ovom mom poslednjem izvođenju.

Rekla je to za “Glas Srpske” neponovljiva Svetlana Ceca Bojković, koja je sve ove godine na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske snažno i srčano iznosila ulogu Živke, Nušićeve junakinje koja je izgubila tlo pod nogama pred izazovima koje pred čovjeka stavljaju moć i vlast.

Ova kultna predstava 16 godina je grijala i nasmijavala srca Banjalučana, a posljednji put je izvedena u petak uveče u nacionalnom teatru Srpske. Komad je odigran i u četvrtak uveče.

Ove dvije večeri bile su posebne za Banjaluku, predstava je bila rasprodata danima prije igranja, a vladala je opšta pomama za kartama, iako je ovo bilo 107. i 108. izvođenje. Snažne emocije preplavile su i publiku i glumce. Na sjajne scene sa Perom pisarom, na one kada na Ujka Vasin poziv izlazi familija pred Živku publika je plakala od smijeha, ali i na poznate replike: “Živka, prvo ti, pa Bog” ili ono Živkino: “Objasnite im da je opsovati oca kod nas kao dobar dan, da je to narodni običaj”.

Velikim aplauzom i ovacijama Banjalučani su pozdravili divu srpskog glumišta Svetlanu Cecu Bojković, snažna emocija koju je ona prenijela na publiku, ali i koju je publika njoj dala prosto je ispunila pozorište, a taj emotivni naboj nije mogao proći bez suza, jer ovo je ipak bio oproštaj od jednog doba koje je obilježilo kulturni život našeg grada i države.

Za ovaj komad bio je angažovan skoro cijeli ansambl Narodnog pozorišta RS pa je publika na posljednjem izvođenju uz Svetlanu Cecu Bojković gledala naše glumce Aleksandra Stojkovića, Slađanu Zrnić, Danila Kerkeza, Gorana Jokića, Željka Stjepanovića, Miljku Brđanin, Slobodana Perišića, Ljubišu Savanovića, Đorđa Markovića, Muhameda Bahonjića, Ognjena Kopuza, Dragoslava Medojevića, Vedranu Mačković, Radenku Ševu, Zorana Stanišića, Sašu Terzića, Belindu Stijak, Koviljku Šipku, Dejana Andrića, Gordanu Milinović i Boška Đurđevića.

Odličnom glumom i interakcijom natjerali su nas da se po ko zna koji put nasmijemo manama našeg društva. Kroz Nušićevo ismijavanje malograđanštine, lakomosti i skorojevića opet smo prepoznali ljude s kojima živimo, a i još jednom smo se zapitali jesmo li svi zajedno moralno posrnuli i izubili kompas, jer nas je ovaj komad podsjetio da se od Nušićevih dana pa do ovih naših nije ništa promijenilo.

Predstava “Gospođa ministarka” rađena prema tekstu Branislava Nušića, a u režiji Milice Kralj premijerno je izvedena 24. marta 2006. godine na sceni nacionalnog teatra Srpske, a od tada se mnogo toga izmijenilo. Tada je Ujka Vasu igrao pokojni Vlastimir Đuza Stojiljković, koji je svojom besprijekornom glumom osvajao ogromne simpatije publike. Par puta ga je mijenjao Petar Kralj, koji nas je nažalost napustio prije 11 godina. Živkinog sina Raku na premijeri je igrao Boris Šavija, a kasnije, kako je vrijeme prolazilo, u toj ulozi su se našli i Rok Radiša i Zlatan Vidović.

U ovoj bezvremenoj predstavi i ovog puta prepoznali smo naš mentalitet o kojem je Nušić pisao sa simpatijama i ljubavlju. Ipak nama ostaje da se nadamo da ćemo “Gospođu ministarku” nekad ponovo gledati na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Anegdote

U intervjuu koji je režiserka Milica Kralj u susret posljednjem izvođenju “Gospođe ministarke” dala za “Glas Srpske” ispričala je i par anegdota. Ovim tekstom ćemo ih se prisjetiti. “Jedna od dirljivih je kad se Đuza posle boravka u bolnici vratio u ulogu Ujka Vase i kad je Boris Šavija koji je tada igrao Raku, a Raka po komadu uči engleski, na festivalu “Nušićevi dani” u Smederevu, protrčao preko scene u kojoj je Ujka Vasa sam i glasno povikao: “Njelcome back, Mister Džouzi.” Posebna je anegdota kako se provelo bure vina koje smo na pomenutom festivalu osvojili kao nagradu za najbolju predstavu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana