"Tramvaj zvani želja" otvorio "Naše dane" u NPRS

Ilijana Božić
"Tramvaj zvani želja" otvorio "Naše dane" u NPRS

BANjALUKA- Predstava "Tramvaj zvani želja" u režiji Lenke Udovički, a u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta otvorila je večeras festival "Naši dani" u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Riječ je o tekstu autora Tenesija Vilijamsa, a ovaj komad je koprodukcija BELEF festivala i Teatra "Ulysses". 

Ova predstava govori o otkrivanju stanja ljudske duše, intimnim dramama svojih junaka, njihovim emotivnim previranjima što ovo djelo čini aktuelnim u svakom vremenu. Glumci Branka Katić, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Tropejc, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković oslikali su borbe svojih junaka na sceni.

"Tramvaj zvani želja" dramsko je djelo koje je literarna faktografija svrstala među klasike. Tenesi Vilijams je, 1948. godine, za ovo djelo dobio Pulicerovu nagradu. Naime, Vilijams u vožnji tramvajem iz svog djela progovara glasnim jezikom o temama koje su ga mučile, o slabostima koje su bile sastavni dio njegove egzistencije, a to su mentalna labilnost, homoseksualnost i alkoholizam. 

Kao i prethodne godine, tako i ove Beogradsko dramsko pozorište u nacionalnom teatru Srpske gostuje sa svoje tri predstave, pa će banjalučka publika sutra od 20 časova imati priliku da pogleda predstavu "Idiot", a u nedjelju u istom terminu komad "(Pra)Faust".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana