Snimak "Koštane" sa Usnijom Redžepevom na JuTjub kanalu Narodnog pozorišta

Tanjug
Snimak "Koštane" sa Usnijom Redžepevom na JuTjub kanalu Narodnog pozorišta

BEOGRAD - Povodom Međunarodnog dana Roma i 50. godina od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma 10. aprila na JuTjub kanalu Narodnog pozorišta biće emitovan striming drame Borisava Stankovića "Koštana", u režiji Bore Grigorovića i sa Usnijom Redžepovom u naslovnoj ulozi.

Stankovićeva "Koštana", kao remek-djelo srpske književnosti, ne predstavlja samo komad sa pjevanjem i raskošnom slikom folklora sa juga Srbije, već i snažnu dramu tragičnih ljudskih sudbina - pojedinačne patnje i kolektivne nesreće.

Poznati dramski pisac i u to vreme pozorišni kritičar Politike Laslo Vegel ocjenio je da je ova drama „s pravom dobila počasno mesto na repertoaru beogradskog Narodnog pozorišta ne samo zbog očekivanja publike ili poštovanja prema klasicima, nego zato što ovo delo i svojim dramaturško-estetskim vrednostima predstavlja stalan izazov u našoj pozorišnoj kulturi".

Radomir Putnik u kritici objavljenoj u listu Politika ekspres istakao je da "Koštana" u postavci Bore Grigorovića nije samo "komad iz vranjskog života sa pevanjem", već i pokušaj da se ukaže na latentnu dramatičnost koja postoji u odnosima među dramskim junacima.

"Grigorović je dramu sažeo, iz nje uklonio prvu scenu u kojoj se naznačava putena podloga potisnute erotike i ponudio tumačenje po kome se kao tragične ličnosti iskazuju Hadži Toma i Mitke. Njihov tragizam sadrži se u osećaju patetične trošnosti ljudskog života, u neostvarenosti prikrivenih emocija, u zapretanoj strasti ne samo prema ženama već i prema punom i smislenom životu", ukazao je između ostalog Putnik.

U velikom ansamblu uloge su ostvarili i Jovan Milićević (Hadži Toma), Dušan Bulajić (Arsa), Branislav Jerinić (Mitke), Ljubivoje Tadić (Stojan), Slavka Jerinić (Kata), Milka Lukić (Magda), Željka Bašić Savić (Magda), Dara Plaović (Salče), Miroslav Petrović (Grkljan), Zvonko Jovčić (Kurta), Radomir Popović (Marko), Mida Stevanović (Policajac) i Momčilo Životić (Kmet).

Scenografiju je uradio Miomir Denić, kostime Ljiljana Orlić, a koreografiju Branko Marković.

Snimak je nastao na izvođenju predstave 24. marta 1992. godine.

Predstava je izvedena ukupno 192 puta, a poslednji put bila je na repertoaru 13. maja 1997.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana