Šćeri moja“ na Teatar festu u Banjaluci: Snaga i usud žene u okrilju očeve ljubavi

Ilijana Božić
Šćeri moja“ na Teatar festu u Banjaluci: Snaga i usud žene u okrilju očeve ljubavi

BANjALUKA - Ljubav oca i ćerke, snaga žene, odnos prema ženskom djetetu iz kojeg izvire replika „šćeri moja, sine moj“, ali i potraga za suštinskim, životnim pitanjima oslikava predstava „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta, koja je izvedena sinoć, posljednje takmičarske večeri Teatar festa „Petar Kočić“ u Banjaluci.

Ovu dirljivu priču kroz koju gledamo sudar starog i novog svijeta, dobar kreativni zamah, ali i dokaz da se naša istorija može pretvoriti u traganje za promjenom, režirala je Ana Vukotić, a predstava je rađena po tekstu Maje Todorović. Na pozornici posmatramo knjaza Nikolu  i vidimo satiričan prikaz jednog dijela crnogorske istorije, njegovu ljubav prema mezimici, prvoj šćeri Zorki, ali i njegovo nezadovoljstvo sinovima koje na površinu ispliva samo na momente. U sjeni porodičnih odnosa prepoznajemo i one političke koji su vođeni između Rusije, Srbije i Crne Gore. Sjajni Mirko Vlahović je dočarao knjaza Nikolu, a mezimicu Zorku koja pokušava da shvati zašto ne može biti vladarka države sukobljavajući se sa običajima, društvom i porodicom igra mlada glumica Vanja Jovićević. Zorka očeve podanike, koji su do kraja komični, stavlja na muke brojnim pitanjima na koja oni nemaju adekvatne odgovore. Zorkinu majku Milenu igra Varja Đukić, a ostale uloge igraju Danilo Čelebić, Mišo Obradović, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Radusinović, Goran Vujović, Zoran Vujović i Dušan Kovačević.

Selektorka Teatar festa Slađana Zrnić je istakla da je  ova predstava vrlo jasna, čista i dobra.

- Ona u sebi ima i duhovitosti pa je razgalila ovaj naš festival. Snaga i usud su ključne riječi, a usud ove žene počinje da djeluje na samom početku predstave. Koliko god ona bila snažna, pametna i obrazovana, samo zato što smo u takvim društvima, ona je već u samom nastavku ugušena, ali to ne znači da ne treba da se borimo. Ova predstava, iako govori o snazi jedne žene i ljubavi oca, ona nije feministička, ona je topla, pametna i vjerujem da ima poklonike među muškom, koliko i među ženskom publikom-rekla je Zrnićeva.

„Šćeri moja“ je komad koji je prvi put odigran 2016. godine, a rediteljka Ana Vukotić je naglasila da je njena osnovna motivacija da se bavi ovim tekstom bila pitanje  šta bi bilo da je kralj Nikola odlučio da Zorka bude vladar.

-Mislim da to i danas pulsira sa današnjim gledaocem. Čini mi se da danas imamo manje empatije i mnogo manje razumijevanja za žensku priču u odnosu na vrijeme o kojem govori ovaj komad. To je i za nas bio veliki motiv, jedna tema koja je i danas za publiku savremena i čime još treba da se bavimo. Ovo je tekst koji dopušta muškarcima da budu emotivni i taj odnos očeva i šćeri, koji je u Crnoj Gori vrlo specifičan, a mislim da to možemo da podijelimo i na neki širi kontekst. I dan-danas smo miljenice svojih očeva, ali kad dođe taj trenutak kada treba da preuzmemo neke važnije uloge, tu se uvijek ide linijom manjeg otpora, a to je da budemo zaštićene od svega toga što taj haotični svijet i to društvo u kojem živimo nam pružaju- objasnila je ona.

Naglasila je da radeći na ovom komadu nije htjela da crnogorska istorija bude priča koja dominira.

-U crnogorskom društvu koje je podijeljeno, kao, vjerovatno, i sva društva na Balkanu, nije nam to bila tema. To nam je poslužilo kao neka potka da gradimo tu atmosferu, da pričamo o živim ljudima, da tog kralja predstavimo kao jednog oca mnogo šćeri. Ta uopšte ženska priča i ta emocija koju imaju i ta replika koju ja jako volim i koju sve žene u Crnoj Gori vole- „šćeri moja, sine moj“ je najbitnija-rekla je Vukotićeva i dodala da ovo zaista nije   feministički pamflet.

Objasnila je da joj je bilo mnogo važnije  da otvori tu emociju kralja koji je i otac, te šćeri, tu poziciju majke, kraljice Milene, koja je apsolutno iz sjenke bila jedna možda i veća vladarka od kralja Nikole.

Govoreći o svojoj ulozi kralja Nikole, glumac Mirko Vlahović je istakao da u ovoj predstavi on nije bio kralj.

-Više sam volio da budem otac. Imao sam taj problem. Druga stvar je u tome što muška suza ima svoj bol, ima svoj razlog i ima svoje htijenje, ali ima i svoje opravdanje, jer imati ovakvu kćerku i imati ovakvu partnerku i glumicu je inspiracija za mene kao starijeg glumca i oca. To je neka hemija, puls, nešto što ne mogu objasniti kako sam pravio. Ne znam kakva je to hemija, ali, ipak, pratimo to jedno stanje i ovo je predstava u kojoj se svi volimo, a to je rijetkost. Uživam da je igram, a mislim da se to prenosi i na publiku-kazao je Vlahović.

Glumac Slobodan Marunović je izrazio zadovoljstvo što nakon 32 godine igra u Banjaluci.

- Ovaj teatar, ovaj skup večeras je ono najdivnije i najveličanstvenije što krasi pozorište. Ovo je jedini normalan skup danas na Balkanu kad govorimo o teatrima i festivalima. Ovdje smo svi zajedno, ovdje smo svi ostavili i kler i politiku i nacije, sve. Ovdje smo svi bili jedno, na jednom i jedinom esencijalnom ljudskom zadatku – da budemo ljudi – da sagledamo sve svoje slabosti, vrline i mane i da zajedno živimo sudbinu jedne porodice u svim tim dinastičkim porodičnim sukobima između Rusije, Srbije, Crne Gore, svega onoga što i danas živimo-poručio je Marunović.

Teatar fest, koji se ove godine održava pod sloganom "Snaga zemlje" biće zatvoren večeras kada će biti održan koncert "Muzika kroz vijekove" i dodijeljene nagrade pobjednicima. Koncert počinje u 20 časova, a nastupiće Sara Vujošević Jovanović (sopran), Dmitrij Grinih (bariton) i Amir Džaković (klavirska pratnja).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana