Sandra Ljubojević, glumica Narodnog pozorišta RS, za “Glas Srpske”: Internet ne može zamijeniti pozorišnu igru

Aleksandra Glišić
Sandra Ljubojević, glumica Narodnog pozorišta RS, za “Glas Srpske”: Internet ne može zamijeniti pozorišnu igru

Nema tog interneta koji može zamijeniti muzej, izložbu, predstavu, koncert. U nedostatku pravog pozorišta možemo ga zamijeniti virtuelnim za neko vrijeme, ali gubi na svojoj vrijednosti. Ljepota pozorišta je u trenutku u kojem treba da smo svi prisutni.

GLAS: Vrijeme izolacije nas je sve dovelo u situaciju u kakvoj ranije nismo bili. Kako provodite ove dane?

LjUBOJEVIĆ: Prije svega pridržavam se mjera koje su propisane i najviše sam kod kuće. Smatram da šetnja na distanci ili vožnja biciklom može samo imati opuštajući uticaj na svakog, naglašavam uz sve mjere. Rekla bih da najviše gledam serije, koje biram po kvalitetu. Pronalazim da radim nešto što me zanima, a nije gluma. Malo je toga, ali nađe se. Okrenimo se sebi i svojima. Otkrićemo neke talente i interesovanja.

GLAS: Na “Jutjub” kanalu Narodnog pozorišta RS 20. aprila biće snimak predstave “Balon od kamena”, u kojoj igrate glavnu ulogu. Kakva sjećanja budi ova predstava koju je publika voljela?

LjUBOJEVIĆ: To je predstava koja i kod publike poslije toliko godina budi divne uspomene i nerijetko mi se dešava da me ljudi na ulici pitaju za tu predstavu i uvrštavaju je u jednu od onih koja je i njima značila mnogo i ostavila uticaj. Predstava koju su svi voljeli.. igrali sa radošću i to se prenosilo po čitavom pozorištu. Sa scene u publiku. Ne znam da je bio neko nezadovoljan i da je svoju ulogu u toj predstavi gledao samo kao posao. Svi smo se igrali. Meni je donijela mnogobrojne nagrade, puno veselja i mogućnost napredovanja u pozorištu. Kada se sklopi dobar tekst, reditelj sa jasnom idejom, konceptom i nekoliko rečenica je dovoljno da se uloga riješi. Sa Filipom Grinvaldom nisam imala duge razgovore, sve smo se dogovarali kratko i razumijući se pogledom.

GLAS: Emitovani su snimci još nekih predstava i najavljeni drugi u kojima igrate brojne uloge. Da li postoje one koje biste voljeli da se uopšte nisu desile, ali i one za kojima žalite što ih više ne igrate?

LjUBOJEVIĆ: Nisam od onih glumaca koji svaku svoju predstavu smatraju najboljom. U radu svako da najviše što može, ali nisu svi tekstovi dobri, nisu svi reditelji spremni. Mogu da budem srećna što je to u mom slučaju malo, ali i one nas nauče mnogo toga. Sa osmijehom sam gledala i “Revizora”. Zadovoljna tom jednom scenom koju imam, a koju sam do detalja uradila i “Zvijezda je rođena”, sjećajući se koliko treme sam imala zbog pjevanja, dok u glumi nije prisutna. ““Radnička hronika” je obilježila naše pozorište i nas kao glumce, donijela mnogo priznanja i učinila pozorište ponosnim. Predstava “Četrnaesta” je trebalo da bude isto, ali smatram da je previše podataka preuzelo nešto što je pozorište. Ne žalim ni za jednom što se desila, a igrala bih mnoge od njih i dalje.

Nagrade

Sandra Ljubojević rođena je u Banjaluci, gdje je diplomirala glumu na Akademiji umjetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Stalni član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske je od 2006. godine. Za brojne uloge dobila je značajna priznanja, a samo za ulogu Male Slobodanke u predstavi “Balon od kamena” dobila je pet nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana