Promovisan 75. broj časopisa “Nova Zora”

Srna
Promovisan 75. broj časopisa “Nova Zora”

TREBINjE - Zbornik “Srpska proza danas” posvećen književnom djelu Draga Kekanovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Svetozar Ćorović” i 75. broj časopisa za književnost i kulturu “Nova Zora” promovisani su danas u Narodnoj biblioteci Trebinje u okviru manifestacije “Ćorovićevi susreti pisaca”.

Glavni urednik “Nove zore”, profesor Miloš Kovačević rekao je da je osim redovnih rubrika u 75. broju “Nove Zore” novost kulturni blok posvećen bokeljskim piscima, gdje je zastupljeno 10 pisaca, navodeći da će u narednim brojevima nastojati da obrade i romsku i krajišku književnost.

On je izjavio novinarima da je “Nova Zora” riznica svega što čini srpsku kulturu, kao svesrpski časopis, podsjetivši da je od obnove časopisa, 2004. godine do danas, za “Novu Zoru” oko 4.000 autora objavilo više od 4.500 tekstova.

“To je nevjerovatan podatak, vjerujem da toga nema ni u Evropi. žNova Zoraž treba da ima najbolje uporište u Republici Srpskoj, jer je Republika Srpska, na neki način, perjanica srpskih nacionalnih ideja koje naš časopis prati i u prvom planu, objavljuje nacionalne tekstove”, rekao je Kovačević.

On je dodao da to posebno vidi u rubrici “Nedoumice u jeziku”, uz programski tekst “Granice srpskoga jezika”, navodeći da deklaracija o granicama srpskog jezika pokazuje šta je srpski jezik bio u istoriji i šta je danas.

“Nema nikakvog osnova da govorimo o bosanskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku, jer se radi samo o varijantama jednoga, srpskoga jezika i to pokazuju svi mogući naučni kriterijumi, bez obzira na prigovore Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, hrvatskog parlamenta i bilo čega drugog”, istakao je Kovačević.

On je dodao da je “Nova Zora” jedinstven časopis koji prati sva kulturna dešavanja Srba iz raznih oblasti, te da izlazi četiri puta godišnje, da samo u jednom broju ima 300 strana.

Kovačević je podsjetio da se kroz rubriku “Kulturna hronika Hercegovine”, koju priprema novinar Mišo Kisić, godišnje predstavi više od 900 kulturnih manifestacija u Trebinju.

Akademik Jovan Delić, glavni urednik Zbornika “Srpska proza danas” koji je posvećen književnom djelu Draga Kekanovića, rekao je da je Kekanović vodeći srpski pisac u Hrvatskoj koji je u posljednjih desetak godina i kod publike i kod kritike u Srbiji i srpskoj književnosti ostvario izuzetan proboj.

On je istakao da je ponosan na zbornike, koji su postali tradicija, navodeći da su ovakve monografije dobili i Dobrilo Nenadić, Rajko Petrov Nogo i mnogi drugi dobitnici Ćorovićeve nagrade.

Delić je podsjetio da su ovogodišnji laureati nagrada “Svetozar Ćorović” i “Vladimir Ćorović” Slobodan Mandić za roman “Regina Panonija” i istoričar Miladin Milošević, koji je objavio istorijsku građu neprocjenjive važnosti.

O novom broju časopisa “Nove Zora” govorili su i operativni urednik Zoran Radisavljević i sekretar redakcije Gabrijela Bratić.

Promociju 75. broja časopisa “Nova zora” i Zbornika “Srpska proza danas” su organizovali Narodna biblioteka Trebinje i SPKD “Prosvjeta” iz Bileće.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana