Priznanja Dragani Ilić i ansamblu predstave “Država”

Milanka Mitrić
Priznanja Dragani Ilić i ansamblu predstave “Država”

BANjALUKA – Dodjelom godišnjih nagrada, uz osvrt na prethodnu godinu i realizovane predstave, u prostorijama Banjalučkog studentskog pozorišta zatvorena je 44. sezona i otvorena priča o planovima za jubilarnu 45. sezonu, u koje ovaj teatar ulazi s mnogo nade.

Nagrada “Likota” koja se dodjeljuje za najboljeg glumca amatera, dodijeljena je ansamblu predstave “Država”, a priznanje za saradnika, profesionalca “Dobrica Stefanović” pripalo je Dragani Ilić. Sezonu je zvanično, prikladnim govorom zatvorila direktorica BSP-a Sanja Vojvodić.

- Nagradu “Dobrica Stefanović” doživljavam kao priznanje za posebnu odanost mjestu koje najviše volim, a to je pozorište. Sve je ovo zahvaljujući podršci cijele ekipe koja je vrijedno radila na predstavi “Safikada, 'vako je bilo”. Ovo su najteža vremena za pozorište, a ova nagrada upravo je dokaz da umjetnost opstaje uprkos svim izazovima - rekla je glumica Dragana Ilić.

Sezona u Banjalučkom studentskom pozorištu trajala je pet mjeseci, realizovane su tri premijere i nekoliko projekata. U protekloj sezoni premijerno su prikazani komadi “Safikada, vako je bilo”, “Država” i “Bez pogovora”. Realizovan je dvomjesečni projekat “Omnibusi mladih dramaturga iz EU i BiH”, Evropska noć teatra, “Kestenburg podsjetnik”, te nekoliko gostovanja.

- Na taj način je Banjalučko studentsko pozorište realizovalo ukupno 141 događaj koji je prema preciznim evidencijama posjetilo ukupno 3132 gledaoca, odnosno u prosjeku 22 gledaoca po događaju.

- Početak 45. sezone zavisiće isključivo od epidemiološke situacije, a u planu je da pored obilježavanja tradicionalnog rođendana u podrum sceni, po prvi put organizujemo i susrete veterana studentskog pozorišta negdje u julu. Od programa nadamo se realizaciji tri premijere, manifestacije Evropska noć teatra, a svakako najvažniji događaj u narednoj godini biće međunarodni festival studentskih pozorišta “Kestenburg”. Naredna godina biće i prilika da zajedno sa državnim i gradskim institucijama, te sponzorima konačno završimo i uredimo gledalište studentskog pozorišta, te obnovimo svjetlosni park i tonsku opremu - naveo je predsjednik Skupštine BSP-a Aleksandar Pejaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana