Predstava “Sumnjivo lice” u NPRS spaja Nušića i Tarantina: Gorak ukus nemoći

Milanka Mitrić
Predstava “Sumnjivo lice” u NPRS spaja Nušića i Tarantina: Gorak ukus nemoći

BANjALUKA - Korupcija u društvu, državi, na različitim funkcijama i među različitim državnim službama, sloboda i nemoć čovjeka bile su teme kojima se Branislav Nušić bavio u “Sumnjivom licu”, a koje su aktuelne i sada, nakon više od jednog vijeka od nastanka teksta i žive u svim porama naše stvarnosti.

Za razliku od Nušićevog, naše vrijeme donosi veću iluziju slobode, možda i više spoznaje o sistemu, ali i više nemoći pojedinca da utiče na trule pore skoro nepostojeće pravde, i da se bori protiv nepravde, obmane i korupcije. Zato je Nušić naš savremenik, a nova predstava “Sumnjivo lice” u Narodnom pozorištu Republike Srpske jedna verzija umjetničke stvarnosti koja ima namjeru da prikaže da velikih promjena, u različitim periodima društva, nema i da neki šabloni ponašanja u odnosu vlasti i pojedinca uvijek ostaju isti.

Nova verzija “Sumnjivog lica”, koju je režirao Ivan Plazibat, drugačija je od ranijih, modernija, tarantinovska. Sam režiser prije premijere najavio je upravo to, najavio je predstavu koja na zanimljiv način spaja gangsta Nušića i Kventina Tarantina. Tako je i bilo, u pogledu scenografije, kostima, svjetala i samih likova i atmosfere, jer je priča podsjećala na Tarantinove “Ulične pse”, a čak pomalo, u određenim scenama, i na kultni film “Maratonci trče počasni krug” u režiji Slobodana Šijana.

- Pisati o aktuelnosti “Sumnjivog lica”, o korupciji, o činovničkom mentalitetu, filozofiji palanke koja se nije promijenila od devetnaestog stoljeća itd. ostaje samo deklarativni gest pred činjenicom da je Nušić trajni hroničar naše nemoći u stvaranju građanskog društva na ovim prostorima. Ili kako Nušićev gosn. Žika, kaže: “Ama, šta imaš da misliš? Pozvao sam te ovde da budeš građanin, a kad si građanin, onda nema šta da misliš! Sedi tu i budi građanin” - zabilježio je režiser Plazibat o ovom komadu, u kojem igraju Aleksandar Stojković, Nataša Ivančević, Nataša Perić, Željko Erkić, Boris Šavija, Ognjen Kopuz, Boško Đurđević, Vladimir Đorđević, Bojan Kolopić, Zoran Stanišić, Aleksandar Runjić i Smiljana Marinković.

Svijet u kojem vlada nesposobnost za obavljanje osnovnih poslova i nerazumijevanje u banalnosti svakodnevne komunikacije je svijet haotične, apsurdne potrage za sumnjivim licem, u kojoj isplivavaju sva lica i naličja službenika, a kroz njih progovara vlast. A kad vlast govori, građanin ćuti. Kad vlast govori, građanin pristaje. Kad vlast govori, građanin se ne buni, povinuje se i kad je u pravu, kako kaže Jerotije Pantić: “Priznaješ, nego šta! A ako ne priznaješ, ti ćeš priznati, jer ja sam već telegrafirao ministru da si priznao. Ne možeš ti valjda sad menjati navode vlasti.”

To je svijet nesposobnosti, prisile i korupcije. Naravno, prikazan je na humorističan način, što je od ovog komada kritike društva načinilo prijemčivu predstavu koja će nasmijati većinu gledalaca. A iza smijeha, poput obmane, uvijek stoji gorak ukus nemoći. I koliko god je zabavno bilo gledati potragu za sumnjivim licem, situacije koje zadese likove i slušati naivna razmišljanja osiljenih pojedinaca na različitim funkcijama, povratak u stvarnost je daleko od zabave.

Zanimljiv spoj koji je ova predstava donijela bio bi još i bolji da je prilagođeniji sadašnjosti u pogledu jezika, vremena u predstavi i izbora rješenja za pojedine postupke likova. No, ipak, uz male nedostatke koji nekome možda zasmetaju, a nekome ne, ova predstava je vrijedna gledanja, jer pokazuje neki novi život Nušića, koji je sve što je spoznao utkao u djela i zanavijek, čini se, ostavio novim generacijama osjećaj nemoći zbog raznih vrsta nepravde i želju da buduća vremena budu drugačija.

Predstava “Sumnjivo lice” premijerno izvođenje doživjela je večeras, a prva repriza predviđena je za četvrtak u 20 časova.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana