Predstava „Ne igraj na Engleze“ premijerno odigrana u Banjaluci: U ponoru poroka

Milanka Mitrić
Foto: A. Čavić

BANjALUKA – Ne igrajte na Engleze, oni su budale, riječi su koje se nekoliko puta mogu čuti u predstavi „Ne igraj na Engleze“, koja priča o prijateljstvu i životu u ponoru poroka.

Tekst Vladimira Đurđevića „Ne igraj na Engleze“ imao je nekoliko pozorišnih adaptacija, a jedna od novih je nastala kao koprodukcija Teatra „Fedra“ Bugojno i Gradskog pozorišta „Jazavac“. Predstava je u Bugojnu premijerno odigrana u ponedjeljak, dok je banjalučka publika u „Jazavcu“ imala priliku da je pogleda u srijedu naveče. Ovu priču o životu, najvećim dijelom podređenom kladionici, skrivanjima i urušavanjima prijateljskih odnosa i životima zavijenim u poroke i velike i male laži, publika u „Jazavcu“ popratila je, zasluženo, snažnim aplauzima.

U predstavi igraju Senad Milanović, Aleksandar Runjić i Bojan Kolopić.

- Ovo je možda jedan od kvalitetnijih zabavnih tekstova koje sam pročitao, zato me intrigirao, aktuelan je, aktivan, jer velikih problema ovde na Balkanu imamo sa kladionicama. Sviđa mi se što je ispod svega jedna priča o prijateljstvu, moralu istini, iskrenosti, ne ispada da je banalna priča. Iako je ovo, u stvari komedija, ima se tu šta i naučiti - kazao je režiser predstave Marko Vukosav i dodao da su na predstavi radili više od godinu i po dana.

Glumac Bojan Kolopić istakao je da je publika u Bugojnu dobro reagovala na predstavu, a da mu se čini da je tako bilo i u Banjaluci.

- Klađenje je ozbiljan problem. Mi volimo da kažemo da ako jedan gledalac izađe iz sale, a da se zapita, to je važno, a mislim da smo napravili predstavu u kojoj se više gledalaca može pronaći. U našoj priči glavna tema jeste drama između tri lika. To je kao svako drugo prijateljstvo, a tamo gde se vuče porok, to nikako ne može na dobro da izađe. Naša priča je o gubljenju prijateljstva i o gubljenju tih nekih pravih, iskrenih, ljudskih životnih normi - objasnio je Kolopić.

On je dodao da kada se pravi osvrt na ovaj problem, uglavnom se pominje finansijski momenat, ali bitniji je onaj ljudski, koji iščezava u vrtlogu poroka.

- Bitno je sve kroz šta istinski kockari, koji to rade godina, prolaze i koliko je to protraćen život. Sve da u kladionici provedeš čitav život, i sve da neko dobije i deset milijardi, to je život koji je protraćen. Od jutra do mraka samo razmišljaš ko će da pobedi, koliko si dobio i koliki su ti dugovi. Ljudi se s tim bude i s tim ležu da spavaju. Novac jeste važan, ali to što oni psihički prolaze je najužasnije - zaključio je on.

Glumac Senad Milanović kazao je da on ne misli da će predstava i sve što ona poručuje i problematizuje ikoga promijeniti.

- To vlasti treba da rade, da kladionicama udaraju poreze, da se na bilo koji drugi način smanji broj tih kladionica. Predstava kao predstava može u vama da probudi nešto, može da dovede do katarze neke, ali koliko ta katarza drži ljude poslije, to je jedno ogromno pitanje. Strašno je šta se dešava. Mislim da vlasti treba da dođu da pogledaju predstavu, ako već nisu svjesni problema te da  malo na njihovu svijest to utiče, da vide šta se sve radi, a strašne stvari se rade u kladionicama - dodao je on.

Reprizno igranje u „Jazavcu“ je 9. novembra, a u Bugojnu 11. novembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana