Predstava "Ivanov" premijerno odigrana u Narodnom pozorištu RS: Ljudska duša u beznađu

Milanka Mitrić
Foto: NPRS

Banjaluka - Gubitak snage, nade, volje, vjere, padanje u ponor usred nesporazuma s okolinom, poremećene vrijednosti i prioriteti, kao i propadanje umornog čovjeka i njegove nestajuće duše u vremenu krize, samo su neke od tema o kojima Čehov progovara u svojoj drami "Ivanov".

Predstava "Ivanov" rađena prema drami Antona Pavloviča Čehova, u režiji Željka Đukića, večeras je premijerno odigrana na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Za adaptaciju teksta prema prevodu Kirila Taranovskog zaslužni su Željko Đukić i Slavko Milanović, scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Ivana Ristić, a kompozitor Petar Bilbija.

U predstavi igraju Željko Erkić, Miljka Brđanin, Željko Stjepanović, Boris Šavija, Vedrana Mačković, Dana Poletan, Pavle Pavić, Belinda Stijak, Anando Čenić, Đorđe Marković i Nikola Đaković.

- Čehov je ovo pisao prije 130 godina, a aktuelan je i danas jer ovdje je riječ o ljudskim dušama i o njihovim problemima koji su i danas prisutni, a možda i aktuelniji nego tada - kazala je glumica Miljka Brđanin, govoreći o ovom komadu i suštini koju sa sobom nosi.

"Ivanov" prikazuje klasični sukob junaka sa svijetom, oživljen kroz njegov unutrašnji pad, jad, umor, tjeskobu, depresiju, potonulost i odustajanje, između ostalog.

Nikolaj Aleksejevič Ivanov (kojeg je maestralno na sceni oživio glumac Željko Erkić) u sebi spaja različita ljudska potonuća u jednom, da gledalac čak može da se zapita kako je moguće da jedno biće hoda svijetom noseći takvu tragičnost u sebi. Ali ne ubija ga njegova tragičnost, već nemogućnost pronalaženja izlaza bilo da je zbog sopstvene bezvoljnosti, okolnosti u kojima se nađe ili puke dosade od svega i svakoga, što je provučeno i kroz ostale likove.

On je čovjek koji više ne poznaje radost, survava se pod sopstvenim teretom, ne pronalazi rješenje, pronalazi samo veće ponore, bivajući svjestan svega što jeste, što je bio i što nikad neće postati. On ne nosi maske, jer su sve odavno pale. Svijet s kojim je u sukobu jeste svijet u kojem obitavaju njegova bolesna supruga Ana Petrovna (rođena kao Sara Abramson), čiju krhku i punu ljubavi ličnost je sjajno dočarala glumica Miljka Brđanin, zatim ljekar Jevgenije Konstantinovič Ljvov, čiju je iskrenost i suzdržanost i brižnost, kao i zgražavanje nad svijetom i ljudima koje susreće, prikazao mladi glumac Pavle Pavić, kao i Matej Semjonovič Šabeljski (Željko Stjepanović), Pavle Kirilič Lebedev (Boris Šavija), zatim njegova, puna života i veselja, kćerka Saša (Dana Poletan, nova članica ansambla Narodnog pozorišta RS) i supruga Zinaida Savišna (Vedrana Mačković). Osim njih u ovoj predstavi igraju i Belinda Stijak, kao Marfa Jegorovna Babakina, Zoran Stanišić (Gavrilo), Đorđe Marković (gost), Nikola Đaković (harmonikaš) i još jedan novi član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske, Anando Čenić, koji je fantastično oživio lik Mihaila Mihailovića Borkina.

Izuzetna glumačka ekipa cijele predstave u više od dva i po sata (doduše, bez pauze) prikazala je raznolike ljudske likove i male i velike tragičnosti, zablude i osobine koje nose sa sobom, poljuljavajući gledaocu misli o svijetu čijim promjenama sada svjedočimo, tjerajući na zapitanost i premišljanje o sopstvenim nemirima i duhovima i sukobima sa svijetom, onako kako to samo Čehov umije da natjera.  

- Kada uzmete njegov komad šanse da ne ispadne dobro su velike, jer sve mora da se uklopi da bi to bilo kako treba. Svaka uloga, svaka komponenta predstave i način razmišljanja mora da bude savremen, ali ne možete da ga osavremenite banalno. Morate da poštujete njegov pogled na svijet i da nađete način da kažete šta vi mislite o tome - rekao je režiser Željko Đukić, a sudeći po kvalitetu ansambla, glume, muzike, scenografije i spoja svih važnih elemenata za uspješnu predstavu u svojoj namjeri je uspio, jer je oživio i Čehovljev i svoj pogled na svijet, u duhu ovog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana