Nova predstava Nikole Kolje Pejakovića na festivalu “Kestenburg” u Banjaluci: “Celo telo tu me boli” u beogradskom odijelu

Aleksandra Glišić
Nova predstava Nikole Kolje Pejakovića na festivalu “Kestenburg” u Banjaluci: “Celo telo tu me boli” u beogradskom odijelu

BANjALUKA - Predstava “Celo telo tu me boli” po tekstu i u režiji Kolje Pejakovića biće izvedena 18. novembra u pratećem programu Internacionalnog festivala studentskih pozorišta “Kestenburg” u Banjaluci.    

Festival, koji će biti održan od 16. do 20. novembra ove godine, je i u znaku umjetničkog rada višestruko nadarenog stvaraoca, glumca i reditelja Nikole Kolje Pejakovića.

Pored toga što će zajedno sa Vojinom Ćetkovićem i Nedom Simić-Žerajić kao član žirija ocjenjivati predstave - ovogodišnje učesnice festivala, banjalučka publika imaće priliku da pogleda i ono što je najnovije iz Koljine umjetničke radionice.

Komad “Celo telo tu me boli” prije nekoliko dana je premijerno izveden u Beogradu na sceni “Teatra na brdu”. U ovoj komediji, koja je beogradsku publiku osvojila na prečac, igraju Svetlana  Bojković, Radovan Vujović i Andrijana Oliverić. 

Priča se bavi savremenim bolestima društva u kombinaciji sa svevremenim problemima što ostavlja snažan utisak na publiku. U centru radnje su odnos majke i sina te nagli preokreti u njihovom odnosu, od žestokih sukoba do prisnih odnosa u kojima uzimaju primat majčina malograđanština i sinovljeva razmaženost.

Glumac Andrija  Milošević, osnivač “Teatra na brdu”, rekao je da pozivi za gostovanje ove predstave već stižu sa svih strana, ali da je beogradska glumačka ekipa sa radošću odlučila da prvo izvođenje van Srbije pokloni Banjaluci, Republici Srpskoj i “Kestenburgu”.

- Prateći u medijima sve što je vezano za “Kestenburg”, a i na osnovu utisaka naše glumice i prijateljice Slobode Mićalović, Kolje Pejakovića i mnogih vrsnih glumaca koji su bili na “Kestenburgu”, shvatili smo da je reč o visokoprofesionalnom festivalu koji je značajan ne samo za Republiku Srpsku, region, već i za celi svet - istakao je Milošević.

Direktor festivala “Kestenburg” Aleksandar Pejaković podvukao je značaj prisustva Nikole Kolje Pejakovića, koji oduvijek podržava Studentsko pozorište i njegove aktivnosti.

- Srećni smo što je naš prijatelj Nikola Kolja Pejaković rado pristao da bude dio “Kestenburga”. To našem festivalu daje specifičnu težinu, jer ekipa okupljena oko “Kestenburga” ima izuzetno poštovanje prema Kolji Pejakoviću i kao glumcu, kao reditelju i muzičaru. Takođe, mi pratimo zahtjeve naše pozorišne publike. A Svetlana Bojković je rado viđena glumica na pozorišnoj sceni Banjaluke, kao i Vojin Ćetković koji je u žiriju i predstavi “Noć bogova”, koja je oborila sve rekorde gledanosti u Banjaluci i Republici Srpskoj - naglasio je Pejaković.

Odlika festivala “Kestenburg”, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske, nije samo da to bude smotra pozorišnih predstava, već i da učesnicima koji dolaze iz cijelog svijeta prezentuje bogatstvo i znamenitosti Banjaluke i Srpske.

Kreativne ideje

Direktor festivala “Kestenburg” Aleksandar Pejaković kaže da je namjera organizatora “Kestenburga” da priredi Banjaluci veličanstven kulturni događaj. Organizatori žele da mladim ljudima omoguće da pokažu svoje kreativne ideje, kao i da vide pozorišnu produkciju njihovih kolega iz Južne Koreje, SAD, Bugarske....

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana