Noć teatra" 20. novembra širom BiH: Gradovi slave pozorište

Agencije
Noć teatra" 20. novembra širom BiH: Gradovi slave pozorište

BANjALUKA - Evropska manifestacija "Noć teatra - Noć teatra BiH" u subotu će bi-ti održana u gradovima širom BiH, a teatri koji učestvuju u obilježavanju izve-šće neke od svojih najgledanijih predstava.

Ustanova koja organizuje "Noć teatra" za BiH je Bosansko narodno pozorište Zenica.  Program "Noći teatra" primarno obuhvata pozorišne predstave i izvedbe, a može sadržavati i sve ostale oblike scenskih i muzičko-scenskih umjetnost, navela je koordinatorka manifestacije Noć teatra BiH Merima Handanović, prilikom posjete Narodnom pozorištu Republike Srpske.

- Koncept "Noći teatra" je da okupi sve pozorišne ustanove, javna i amaterska pozorišta, domove kulture, kulturno-sportske centre, akademije, te da se kroz razne segmente kulture proslavi teatarska umjetnost - rekla je Handanovićeva.

Izvršni producent manifestacije Denis Krdžalić istakao da će ovogodišnja smotra biti održana u 16 gradova, i to u Banjaluci, Zenici, Mostaru, Sarajevu, Živinicama, Kaknju, Travniku, Tuzli, Brčkom, Mrkonjić Gradu, Bugojnu, Zavidovićima, Laktašima, Konjicu, Srebreniku i Gornjem Vakufu. Iz navedenih gradova su se prijavila čak 24 učesnika sa 38 programskih aktivnosti.

U Narodnom pozorištu RS, ova manifestacija biće obilježena izvođenjem predstave "Stranci u noći", koja će biti odigrana u subotu u 20 časova.

- Osim predstave, publika će imati priliku da posjeti neke prostore u pozorištu, koje ranije nisu mogli da vide, kao što su šminkerica, prostor sa kostimima i slično, što će obogatiti Noć teatra - rekao je marketing menadžer Narodnog pozorišta RS Mario Lukajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana