“Narodni poslanik” na 22. Teatar festu “Petar Kočić”

Danko Kuzmanović
“Narodni poslanik” na 22. Teatar festu “Petar Kočić”

Banjaluka - Ako pozorišna publika na Balkanu vrlo dobro poznaje neku komediju, to je vjerovatno “Narodni poslanik”. Odigrana je nebrojeno puta, neke postavke ove predstave su postale dio pozorišnih legendi, a tu su i brojne ekranizacije.

“Narodni poslanik” je komedija srpskog književnika Branislava Nušića, premijerno izvedena u Beogradu 1896. godine, da bi je 2018. godine na drugačiji način predstavio Alen Muratović.

Predstava “Narodni poslanik”, slojevita priča o mentalitetu ovdašnjeg naroda, realizovana u produkciji Bosanskog kulturnog centra i “Odždžgen production”, odigrana je na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, treće takmičarske večeri 22. Teatar festa “Petar Kočić”. Sala, iako ne puna do posljednjeg mjesta, odjekivala je smijehom i snažnim aplauzima.

Predstavu su, pored fenomenalne glumačke postave, zanimljivom učinili domaći sleng i odlična muzička pozadina. Muziku, koja je razdvajala činove i zaključila predstavu, radili su Sanjin Latifić, vođa sarajevskog benda “Validna  legitimacija”, i  Samir Hodović, vođa takođe sarajevskog benda “Velahavle”.

Većina šala i improvizacija koje nasmijavaju publiku nastale su zahvaljujući bliskosti glumačke ekipe u privatnom životu. Jedna od tih šala je i ideja da u predstavi na komičan način bude “otpjevana” himna BiH, što je vjerovatno najdirektnija aluzija na stvarni parlamentarni život u Kantonu Sarajevo. 

Glumac Ermin Sijamija se, osim glumačkog, prihvatio i producentskog posla.

- Sve je krenulo iz želje da bude urađeno nešto mimo institucija. Pošto je bila izborna godina, meni je palo na pamet da bismo mogli da adaptiramo Nušićevog “Narodnog poslanika”, koji je uvijek aktuelan. Interesantno, kada smo ušli u sam proces i kada smo počeli da reklamiramo predstavu stalno smo ponavljali da nemamo namjeru da kritikujemo nijednu konkretnu stranku, niti političara, ali svi su se interesovali šta se to radi. Budući da sam ja bio najistureniji u svemu tome, meni su iz svih stranaka, onako sa strane, slali ljude da ispitaju o čemu se radi - kazao je Sijamija.

Da bi se autori predstave odmakli od konkretizacije, odnosno određivanja tačne sredine u kojoj se komedija odvija, Nušićeve likove su imenovali prema likovima iz “Diznijevih” crtanih filmova, a prodavnica Jevrema Prokića predstavljena je kao granap koji nosi ime “Diznilend”. 

Pored Ermina Sijamije, u komadu su glumili Amra Kapidžić, Izudin Bajrović, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadina Mičić.

Da li je izazov uklopiti Nušića u današnji milje kazala je Amra Kapidžić.

- Jeste. Nekako želite da ostanete dosljedni komadu, znači da ne odete previše od komada, a opet ga treba prilagoditi  današnjem vremenu, bez obzira na to koliko on funkcioniše, kako volim da kažem, otkako je svijeta i vijeka i funkcionisaće, na našu žalost, a na umjetničku radost jer Nušić uvijek opisuje te neke sitne ljudske strasti. Zato kad kažem  “nažalost”, mislim na ljudski rod. Mislim da je Alen uradio sjajnu adaptaciju, svi likovi nose imena likova iz crtanih filmova, nigdje se ne spominje nijedna partija jasno, glasno i konkretno jer su to, u suštini, sve partije. U svakom slučaju, Alen Muratović nije previše “pobjegao” od Nušića, ostao je u nekim zadatim okvirima, a opet ga je prilagodio današnjim ljudima - rekla je Kapidžićeva.

Istog dana, u pratećem programu festivala promovisana je knjiga “Ogledi” Emira Sokolovića.

Monodrama

U pratećem programu festivala, na trećem Festivalu monodrame mladog glumca odigrana je monodrama “Robijaš” u izvođenju Adema Smailhodžića.

- “Robijaš” je veoma potentan prikaz čovjeka koji je žigosan i ostavljen na ivici društvene margine. Iako je “odležao” gnusan zločin počinjen iz strasti, bezimeni robijaš želi reintegraciju u društvo, on vapi za amnestijom. Ali, narod nikada ne zaboravlja niti prašta te on postaje  ogorčeni mrzitelj društva, arhetip Šekspirovog Timona Atenjanina “mrzitelja čovjeka”. Robijaš na taj način postaje ljuskom  prijašnjeg  sebe -  nekada  poletan  mladić pun života i ljubavi sada se okružuje šljivovicom i sazom, te postaje zatočenikom potpuno drugačijega zatvora od onog u kojem je robijao ranije - naveo je u recenziji Alen Avdić.

Danas na programu

17.30 - promocija časopisa za pozorišnu umjetnost “Scena”, u izdanju Sterijinog pozorja iz Novog Sada

 

18.30 - Monodrama “Pometnje pitomca Terlesa” u izvođenju Marka Todorovića (scena “Petar Kočić”)

 

20.00 - “U čije ime”, Narodno pozorište Niš, velika scena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana