Nagrada banjalučkog pozorišta Vojinu Ćetkoviću

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD- Banjalučko studentsko pozorište saopštilo je danas da će obilježiti svojih 45 godina postojanja svečanim uručenjem nagrade "Zlatni indeks" glumcu Vojinu Ćetkoviću 13. juna na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kako je najavljeno, isto veče (20:30) biće odigrana predstava "Noć bogova" autora Mire Gavrana u režiji Marka Manojlovića u kojoj pored Ćetkovića igraju Dejan Lutkić i Nebojša Ilić.

Studentsko pozorište je jubilej obilježilo u Banjaluci svečanom akademijom u februaru a najavljuje da će se proslave nastaviti ove godine i u Sarajevu, Zagrebu, Mostaru, Novom Sadu, Nišu, Ljubljani i Rijeci.

Reditelj i predsjednik Skupštine Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković je naglasio da je Studentsko pozorište bilo i ostalo kuća iz koje se poslije predstave izlazi očarano, kao s nekom iznenadnom promjenom u životu "ili sa suzama u očima ili sa obrazima bolnim od smijanja".

U svojoj rođendanskoj čestki glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Nikolina Friganović je istakla je da je Banjalučko studentsko pozorište sada u najboljim godina, godinama zrelosti i iskustva, ali sa istim entuzijazmom koji je bio na samom početku rada.

Glumac Josip Pejaković je poručio da su studentski teatri u Jugoslaviji imali posebnu ulogu u razvoju pozorišne umjetnosti, od Dadova i Teatra levo u Beogradu, ITD-a u Zagrebu, ''Slobodana Principa Selje'', ''Hasana Kikića'' u Sarajevu i Studentskog pozorišta Banja Luka.

Prema njegovim riječima, bio je to "vrlo kvalitetan avangardni teatarski pristup koji je često bio interesantniji od učmalog profesionalnog pozorišta".

"Samo vi volite pozorište, lakše ćete da učite, lepše ćete da volite, sve će Vam biti lepše, ali ne možete da ga volite više nego ja, a ja se zovem Irfan Mensur. Srećan Vama rođendan i onima koji vas vode. I koji su vam omogućili da volite pozorište", istakao je glumac Irfan Mensur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana