Monodrama “Knjiga o Milutinu” u NPRS

B. P.
Monodrama “Knjiga o Milutinu” u NPRS

BANjALUKA - Monodrama “Knjiga o Milutinu” sa Nenadom Jezdićem u naslovnoj ulozi igra u Narodnom pozorištu Republike Srpske u petak, osmog, i u subotu, 9. decembra, u 20 časova na velikoj sceni.

Predstava je premijerno izvedena prije dvije godine u “Zvezdara teatru” i od tada je imala više od 150 izvođenja. Autor teksta je Danko Popović, a reditelj Egon Savin.

Mnogo godina poslije 1914. i početka Prvog svjetskog rata Milutin se u mislima vraća u dane rata, te se, kao protagonist i pripovjedač, prisjeća bolnih trenutaka koji su obilježili njegov, ali i živote mnogih drugih.

Pokušava da nađe odgovore na pitanja koja su mučila srpskog seljaka i domaćina. Milutin je neobrazovan, ali mudar i pravedan seljak kome je najvažnije u životu brinuti o majci, ženi i imanju, kao i sačuvati obraz i napuniti ambar.

On govori jednostavnim jezikom o besmislenosti rata, žrtvovanju omladine i lakovjernosti naroda koji je, poveden idejom o velikoj državi, ostavljao svoje voljene boreći se za “više” ciljeve. “Knjiga o Milutinu” je istinita antiratna priča.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana