Marta Bjelica, glumica, za "Glas Srpske": Sloboda je u okovima

Milanka Mitrić
Marta Bjelica, glumica, za "Glas Srpske": Sloboda je u okovima

Sigurna sam da ću se vratiti ovde, jer sam prosto odrasla na pričama moje bake o Banjaluci i Laktašima i nekako mi je bilo važno što sam konačno videla taj famozni brzi Vrbas. Najveće iskustvo i najznačajnije od cele Banjaluke jeste to koliko je lepo imati reku koja se tako glasno čuje.

Ovako je razgovor za "Glas Srpske" započela glumica Marta Bjelica, govoreći o boravku u Banjaluci, gdje je na 24. Teatar festu "Petar Kočić" nagrađena za ulogu Petrije u predstavi "Petrijin venac". Osim nje, Petriju u pomenutoj predstavi igraju Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović.

- Moja baka se preselila u Kruševac, ja jesam iz južne Srbije, pa mi predstava leži i godi po mentalitetu. Uspela sam da oživim snagu žene koja je bila dovoljno značajna da me nauči pravim i velikim vrednostima, borbi, želji za životom i dostojanstvu i koja nam je pružala mnogo ljubavi. Igranje ovde mi je bilo posebno, jer sam osećala njeno prisustvo u ovom gradu - navela je Bjelica govoreći o igranju u Banjaluci.

GLAS: "Petrijin venac" je vanvremenska priča, a Petrija kao da ima neku snagu i priču koja se prenosi generacijama. Kako je Vama kao mladoj glumici bilo prilagoditi se ulozi i izvući tu snagu?

BJELICA: S obzirom na to da imam takve žene kao primere, nažalost, ali i na apsolutnu sreću trudila sam se da izvučem i dobijem sve najbolje iz toga. I s obzirom da mi je i mentalitet blizak i poznat bilo je zahtevno, ali meni lično nije bilo teško. Od prvog trenutka ovog komada bila sam srećna što sam tu i bila sam vrlo uplašena od zadatka. Bilo je to najviše zato što su to neke fragmentarne scene koje brzo prolaze i koje su intenzivne, jake i gotovo da se graniče sa nekom savremenijom antičkom tragedijom. Teško je igrati i naći meru, jer ova predstava ne podnosi bilo koju vrstu laži i glume, mora da bude iz celog bića. Tekst je tako najvažnija stvar koja drži predstavu na okupu, u kombinaciji sa zajedničkom igrom.

GLAS: I kakva su Vaša iskustva u igranju sa Milicom Mihajlović i Jovanom Gavrilović, s obzirom na to da odlično funkcionišete na sceni?

BJELICA: Pričala je Milica o tome, ali volela bih da napomenem da pored toga što je ovo značajno za nju, pored toga što je njen otac autor romana, ne dogodi vam se preterano teško da imate glumicu s tolikim iskustvom na sceni, koja upija sve, koja diše za vas i koja je toliko prisutna i puna ljubavi i srca za neke mlade glumice koje igraju po tekstu njenog oca. Ta vrsta njene plemenitosti, širine i spremnosti na deljenje jeste nešto što na drugi način okuplja ovu predstavu. Kada se sve to lepo smesti, mogu da kažem da mi je bilo lako da igram.

GLAS: Ta priča o ženi kao što je Petrija prisutna je i u današnjem vremenu. Vremena kao da se ne mijenjaju, odnosno, čini se da se položaj žene stalno vraća na neke niže stadijume. Kako gledate na to?

BJELICA: Na neki način je mnogo gore danas zato što mlade žene, bar u mojoj okolini, mnogo pričaju o tome, a zapravo ništa u vezi sa feminizmom kao takvim, po definiciji šta to podrazumeva, bar u mom okruženju, ne postoji, nego se nekako maše nekim parolama. Meni to sve ništa nije zanimljivo. Mnogo mi je lakše da kroz svoj rad uspem da nekako pokažem koji su moji stavovi i moje mišljenje. Ovo je veoma osetljiva tema. I s obzirom na to da ja radim na fakultetu i da radim s mladim ljudima koji su tek u začetku, retko imam potrebu da pričam o tome zato što je vrlo lako izvući iz konteksta. Svet ide dođavola, kako god, a pod tim mislim na nas kao ljude, kao vrstu.

GLAS: Pomenuli ste kako se sve može izvući iz konteksta. Da li, stoga, kada danas govorimo o slobodi (i govora, ali uopšteno), izgleda da što je više pominjemo, manje je imamo?

BJELICA: Moram da kažem da imam sreću da se osećam dovoljno slobodnom kao čovek, radim ono što volim, trudim se da to radim najbolje što mogu, ne plašim se ničega i nikoga. Imam odgovornost prema stvarima koje me zanimaju i prema stvarima koje me ne zanimaju. Ljudima je i taj pojam postao previše popularan, pa nekako lišavaju sebe odgovornosti.

GLAS: A nema slobode bez odgovornosti.

BJELICA: Ja to volim da kažem koliko god otrcano zvučalo, ali moj profesor Dragan Petrović Pele na fakultetu je govorio upravo to, da je sloboda u okovima, ako nemaš okvire, onda ne možeš ni da imaš osećaj slobode, jer to je onda anarhija. Ja u suštini volim ljude, takve kakvi smo, jadni i nikakvi, tako da verujem da možda može nešto da se desi da bude bolje.

GLAS: To je neka nit koja može da spasi svijet koji ide ka sunovratu.

BJELICA: To kaže u krajnjoj liniji i Petrija - čovek vrlo lako sve zaboravlja, ali želja za životom mora da ide iz ljubavi.

GLAS: Što se novih projekata na kojima radite tiče trenutno radite na komadu "Drama o kraju sveta" Olge Dimitrijević. Šta biste mogli da nam kažete o tome?

BJELICA: Radi se o koprodukciji. Biće premijera u Novom Sadu pa na Belefu. Premijera nas očekuje u septembru. Komad je i režirala Olga Dimitrijević. Mislim da će to da bude veoma dobro. Dovoljno je važan tekst, igra je značajna da može ljudima da bude zanimljiva. Ponovo je poetična priča o ljubavi i borbi.

GLAS: Šta biste mogli da nam kažete o Vašim ulogama, u seriji "Državni službenik" i liku Krleta, kao i "Močvari" koje su obje izašle ove godine?

BJELICA: Obje serije su dovoljno različite i serije i uloge. "Državni službenik" je prvi projekat u kojem sam učestvovala, a koji je tako velik, gledan i popularan. Ima to svoje čari i mane, ali ta serija je meni otvorila značajnije stvari. Divno iskustvo je imati jedan isti lik četiri godine. U ovoj trećoj sezoni kod mog lika pojavile su se neke druge dimenzije i vrsta krhosti. Ljudi uglavnom zamišljaju da su takve promjene očigledne, a za njih je potrebno vrijeme. Često mislim da žene koje izgledaju jako, stameno i koje su u nekom problemu i sukobu zapravo veoma nežne i slabije, nesigurnije i nezaštićenije. Ako se bude pružila prilika u "Državnom službeniku" da se pokaže zašto je to tako, kako sam ja zamislila, videćemo, ako ne, ostaće na tome. Meni je to ispunjavajuće i ispunjujuće, zabavno mi je i dalje mi je uzbudljivo. Ako ikada bude postojao trenutak kada mi se više ne sviđa - neću raditi. Udobno mi je unutar tog projekta i prilično sam zadovoljna trenutno.

GLAS: Da li je poznato išta o nastavku?

BJELICA: Biće još dve sigurno, to je ono što ja znam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana