Komadu "Mogli" gran pri na 20. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu

I.B.
Komadu "Mogli" gran pri na 20. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu

BANjALUKA- Gran pri za najbolju predstavu u cjelini na 20.međunarodnom festivalu pozorišta za djecu koji se održava u Dječijem pozorištu Republike Srpske dodijeljen je predstavi "Mogli".

Ovaj komad, u izvođenju Državnog lutkarskog pozorišta iz Bratislave, najboljim je proglasio žiri koji su činili reditelj Dubravko Torjanac, rediteljka Isidora Goncić i glumac Slobodan Perišić. "Mogli" je predstava koja je izabrana od ukupno devet predstava iz osam država.

Specijalna nagrada pripala je Pozorištancu "Puž" iz Beograda za dvije decenije vjere, povjerenja, prijateljstva i podrške koje je pružalo Dječijem pozorištu RS.

Nagrade za glumačka ostvarenja dodjeljuju se Hozeu za predstavu "Palčić Mrkvica" Mini teatra iz Ljubljane.

Zahtjevnu malu formu, animirajući više likova, glumac je iznio svojom privatnom i glumačkom ličnošću-saopštio je žiri.

Isto priznanje dodjeljeno je i Andru Damišu za ulogu Dine u komadu "Korak po korak do čiste planete", Kazališta lutaka "Zorin dom" iz Karlovca.

-Mladi glumac je svojom harizmom i angažmanom pokazao veliki potencijal koji je doprinio kvalitetu predstave-rekao je žiri.

Nagrada za kolektivnu igru dodjeljena je ansamblu predstave "Mogli".

Gžegoš Turnau dobio je nagrafu za najbolju originalnu muziku za predstavu "Vitez božićne zvijezde", "Teatra Palka" iz Varšave.

-Kompozitor je atorskim djelom na maestralan način dočarao duh vremena-naveo je žiri.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Kristof von Burenu za predstavu "Vjetar" Teatra "Smijeh" iz Frankfurta na Odri, dok je priznanje za najbolju režiju dodijeljeno Alfiji Abdulini za komad "Leptir" Lutkarskog pozorišta Brodjačaja sobačka" iz Sankt Peterburga.

Predstavom "Četiri praseta" u izvođenju Pozorištanca "Puž" iz Beograda večeras će svečano biti zatvoren 20. međunarodni festival pozorišta za djecu.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana