Goncić novi direktor Narodnog pozorišta u Beogradu

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

BEOGRAD - Vlada Srbije na današnjoj sjednici imenovala je Svetislava Buleta Goncića na mjesto vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta u Beogradu, a razrješila dosadašnju upravnicu nacionalnog teatra rediteljku Ivanu Vujić.

Ovo je epilog višemjesečnog nezadovoljstva djela zaposlenih u nacionalnom tetatru, gde su najava štrajka djela zaposlenih u tehničkim službama pozorišta i nedavna smena direktorke Opere Narodnog pozorišta kumovali ovakvom raspletu događaja.

U međuvremenu Dragoljub Bajić je imenovan na mesto direktora Opere Narodnog pozorišta. Svetislav Bule Goncić na mesto v.d. direktora Narodnog pozorišta dolazi sa pozicije predsednika Upravnog odbora nacionalnog teatra, a pred njim je zahtevan zadatak da obezbedi uspešno funkcionisanje našeg najvažnijeg pozorišta. Goncić je u izjavi Tanjugu napomenuo da je za njega velika čast da se nađe na čelu Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Ministarstvo kulture i informisanja radi u interesu svih ustanova kulture u Srbiji, pa tako i u najboljem intersesu nacionalnog tetatra. Predamnom je velika odgovornost i trudiću se da zajedno sa svojim saradnicima obezbedim funkcionisanje te velike i značajne umetničke kuće", kazao je Goncić.

Direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš Petrović potvrdila je nedavno Tanjugu da je od uprave nacionalnog teatra dobila predlog aneksa ugovora kojim se oslobađa zaduženja rukovođenja Operom NP i vraća na mesto Prvakinje opere. Trumbetaš Petrović je tada kazala da ima rok od 8 dana da se izjasni o aneksu ugovora i da je predlog uprave o razrešenju sa mesta direktora Opere NP nije iznenadio.

"Neke važne probleme u Operi Narodnog pozorišta pokušavala sam da rešim sa direktorkom nacionalnog teatra Ivanom Vujić, ali ona nije imala sluha za moje predloge. Verujem da Vujić nije imala razloga da opstruira rad Opere, jer smo u doba pandemije uspeli da osmislimo različite operske programe sa manje protagonista na sceni koji su sa velikim uspehom izvedeni na sceni Narodnog pozorišta", govorila je Trumbetaš Petrović i dodala da je jedino obrazloženje odluke uprave dobila od direktorke Vujić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana