Festival studentskih pozorišta "Kestenburg" otvoren u Banjaluci

M. M.
Foto: Aleksandar Čavić

BANjALUKA - Međunarodni festival studentskih pozorišta „Kestenburg", svečano je otvoren večeras u Banjalučkom studentskom pozorištu koncertom „Brodvej u Banjaluci“.

Na koncertu su nastupile Đurđa Vukašinović, Maja Manojlović, Tijana Jovanović i Milena Vasić.

Direktor festivala Aleksandar Pejaković rekao je da je ovogodišnji festival samo najava za peti jubilarni, koji će biti održan 2023. godine.

- "Kestenburg" je već postao svjetski brend i mislim da smo i mi dio toga svega, iako nas sada ovdje ima pedesetak, idući put će nas biti mnogo više - naveo je Pejaković.

Festival je zvanično otvorio dvostruki prvak svijeta u džudu Nemanja Majdov, koji se javio video-porukom iz Rusije, a otvaranju je prisustvovala ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

- Zadovoljstvo mi je što sam večeras ovdje, posebno što sam u društvu ovih mladih i talentovanih ljudi koji će na festivalu prestaviti svoja djela, iza kojih stoji trud, rad i veliko samoodricanje - istakla je ona.

U takmičarskom programu „Kestenburga" biće odigrane tri studentske predstave. Prva predstava koja će biti odigrana je  „Serbus Evropeikus“ (sutra u 12 časova ) koju će izvesti studenti sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Istog dana u 18 časova biće izvedena predstava  „U plamenu strasti“  u izvođenju mladih glumaca sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, te „Greta iz Fausta“ (utorak u 20 časova), koju će izvesti studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Van konkurencije biće izvedena predstava „Naša krila“ reditelja Si Jong Voa i u produkciji Teatra „Foks“ iz Južne Koreje, te dvije komične opere u režiji Vladana Đurkovića „Tako čine sve“ i „Služavka gospodarica“, a u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Na zatvaranju festivala, u utorak u 20 časova biće odigrana predstava „Šećer je sitan, osim kad je kocka“, u produkciji „Teatra na brdu“ iz Beograda, a u režiji Nikole Kolje Pejakovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana