Duško Mazalica, glumac Dječijeg pozorišta RS, za “Glas Srpske”: Narod željan kvalitetnih kulturnih dešavanja

Aleksandra Glišić
Duško Mazalica, glumac Dječijeg pozorišta RS, za “Glas Srpske”: Narod željan kvalitetnih kulturnih dešavanja

Umjetničko stvaralaštvo, scene postoje, sreću se, ima ih različitih. Čak i liječe ljude, nadahnjuju i pokreću, ali se tu uvijek ispriječi neka zabava koja je skuplja i donosi novac i koja uvijek ide uz netačnu tezu “ narod to više voli”.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” banjalučki glumac i stalni član ansambla Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica, koji godinama ostvaruje izuzetne kreacije na sceni.

- U 2019. godini, kada je riječ o profesionalnom polju, najjači trenutak za mene je bio gostovanje sa predstavom “Odisej - san o povratku” u režiji Biserke Kolevske u Solunu pred punom salom djece iz grčkih osnovnih škola. Oduševljenje te djece i reakcije na svaku sliku predstave bile su inspirativno pokretačke. Za njih je ta tematika tradicionalna i od malih nogu dobro usvojena - kaže Mazalica.

Izdvaja i predstavu “Peća i Vuk” Dječijeg pozorišta RS, koju je takođe režirala Biserka Kolevska.

- Ova simfonijska bajka je neophodna kao kulturno-umjetnički melem na ranu koju nama i našoj djeci nanosi populistička muzika praćena sa “Jutjub” kanala. Osjetio sam zanos i ushićenje te manje djece i koliko za njih mnogo više znači klasična muzika od muzike koja im se plasira. Klasična muzika je višeslojna i mnogo bolje utiče na razvijanje moždanih vijuga - ističe Mazalica i podsjeća na gostovanje u Hamburgu prošle godine.

To je, kaže, bilo prvo gostovanje, nakon svih godina putovanja po svjetskim festivalima, za dijasporu.

- Moram da priznam da sam iskreno oduševljen koliko su naši ljudi uspješni u Njemačkoj i koliko se dobro drže zajedno i da ih lijepo okupljaju kulturni sadržaji i duhovnost Srpske pravoslavne crkve. Iz tog gostovanja sam shvatio koliko tim ljudima snage i motiva za život daju kulturno-umjetnički sadržaji i duhovnost - priča Mazalica.

Kada je riječ o planovima za ovu godinu, ne želi da otkriva detalje.

- Kako god da nešto spomenem da ću da radim, to se izjalovi. U svakom slučaju imam zanimljive planove i bojim se da ih spominjem da se ne bi ostvarili. Pogotovo što mislim da je 2020. godina u kojoj započinjem da se bavim ostvarivanjem nekih svojih umjetničkih ideja - naglašava glumac, koji se oprobao i u producentskim vodama.

U 2019. je, podsjeća, uspio da se posveti filmskoj produkciji kao autor dva filma.

- Naime, master FTV produkcije koji sam završio prije pet godina u Beogradu od glume ne stiže doći na red. Film na kojem radim već više od godinu dana je dječiji igrani “Škola na selu”. To je film za koji sam zajedno sam Milanom Gajićem radio na scenariju, a onda producirao i režirao. Nastao je kao ideja na radionicama glume u Školi za kreativnu edukaciju i razvoj “Dea Nike”. Njegovu premijeru željno iščekujemo početkom ove godine - najavio je Mazalica.

Drugo ostvarenje je igrano-dokumentarni film o bosanskom brdskom konju. 

- Trebao sam da kroz neki projekat radim promotivni video i pošto sam veliki ljubitelj konja, vrlo lako sam sve saradnike ubijedio da radimo igrano-dokumentarni film. To je priča o jednoj djevojčici i njenoj kobili Uni sa kojom je uspjela da osvoji medalju na takmičenju u preskakanju prepona - ispričao je glumac, koji ovih dana odmara zbog zimske pauze u pozorištu.

Trudi se da puni baterije i prikuplja novu energiju sa porodicom na skijanju, a ide i na jahanje.

- Od profesionalnih obaveza polako se pripremam za nove projekte, a provodim i vrijeme u montaži za ova dva filma koja su u završnoj fazi postprodukcije - kaže Mazalica.

Osvrnuo se i na kulturni život u Banjaluci i Republici Srpskoj. 

- Stanje u kulturi nije baš najbolje. U Banjaluci se situacija malo i popravila tokom priprema aplikacije za kandidaturu Banjaluke za EPK 2024. Usvojena je strategija razvoja kulture i moglo bi se reći da su kulturnjaci prodisali. Ali nisu i živnuli - smatra Mazalica.

Situacija u ostalim gradovima Republike Srpske je, dodaje, “na kulturnim aparatima”.

- Treba da se osposobe domovi kulture i da se umreže. Sve što se kvalitetno desi u Banjaluci može da lako ode i u manje sredine. Ako gdje i odemo da gostujemo sa Dječijim pozorištem RS, vidimo da je narod željan kvalitetnih kulturnih dešavanja. Na svakom koraku je očigledno koliko je potrošačka euforija i sam novac važna odlika življenja koja potiskuje duhovne i moralne vrijednosti u neki deveti plan. To onda naravno utiče na kulturu spektakla koji podrazumijeva masovno okupljanje, tržište, a opet zanemaruje kvalitet samog sadržaja - ističe Mazalica.

Takvo stanje, dodaje, u narodu izaziva siromaštvo duhom, nezadovoljstvo sobom i društvom u kojem živi.

- Iz tog razloga ne mogu da gledam samo sebe, svoj rad i svoju porodicu kao uspješne jedinke u društvu dok to društvo ima ozbiljne kulturne rane. “Mene sve rane moga roda bole i moja duša s njim pati i grca” (Aleksa Šantić, “Otadžbina”) - kaže Mazalica.

Saradnja sa ekipom kviza “Nauči se čovječe”

Duško Mazalica ističe sjajnu saradnju sa ekipom kviza “Nauči se čovječe” na Radio-televiziji Republike Srpske i voditeljima Okijem i Bokijem.

- U ovoj TV emisiji smo i objelodanili rođenje mog sina Stefana. Sve što radim dajem puno od sebe, a dosta toga sam uradio prošle godine - kaže Mazalica. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana