Dobitnik statuete "Joakim Vujić" reditelj Svetozar Rapajić

Srna
Foto: Printscreen/Youtube

BEOGRAD- Ovogodišnji dobitnik Statuete "Joakim Vujić", koja se u Srbiji dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti, je profesor i reditelj Svetozar Rapajić.

Odluku o dodjeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umjetnosti u Srbiji donio je žiri, na čijem čelu je bila rediteljka Anđelka Nikolić.

Prsten sa likom "Joakima Vujića" za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodijeljen je rediteljki Anđelki Nikolić, javio je RTS.

U obrazloženju ove odluke se navodi da je ona režijom predstave "Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim" na veoma originalan način vratila na kragujevačku scenu oca srpskog teatra Joakima Vujića.

"Negri" su obilježili protekli period učešćem na brojnim festivalima, nagradama i posebno višestrukim trijumfom na Susretima "Joakim Vujić".

Godišnja nagrada Teatra dodijeljena je glumcu Čedomiru Štajnu iz Knjaževsko-srpskog teatra više, koj je posljednjih nekoliko sezona ostvario više zapaženih uloga u različitim žanrovima i autorsko-rediteljskim pristupima.

Godišnje nagrade Teatra za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini dodjeljuju se Miloradu Maksimoviću i Bobanu Uroševiću.

Statueta "Joakim Vujić", Prsten sa likom "Joakima Vujića" i godišnje nagrade Teatra biće svečano uručene 15. februara, na Sretenje, kada kragujevačko pozorište obilježava 186 godina od svog osnivanja.

Iste večeri biće premijerno izvedena predstava "Generali ili srodstvo po oružju" po tekstu Borislava Pekića u režiji Marka Misirače.

Osim Nikolićeve, u žiriju su bili kostimografa i prošlogodišnji laureat Milanka Berberović, kostimograf Jelena Janjatović, glumice i Nada Jurišić i Isidora Rajković, te glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana