Dječije pozorište Republike Srpske: "Bio jednom jedan lav" danas u Ankari

Ilijana Božić
Dječije pozorište Republike Srpske: "Bio jednom jedan lav" danas u Ankari

ANKARA - Nakon snažnih utisaka sa svečanosti otvaranja 19. Međunarodnog festivala “Male dame i mala gospoda” u Ankari, glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske se pripremaju da danas u 11 i u 13 časova izvedu predstavu “Bio jednom jedan lav”.

Slaveći Dan djeteta, koji je kao veliki praznik ustanovio Kemal Ataturk, običaj Međunarodnog festivala “Male dame i mala gospoda” u Ankari je da se teatri učesnici i mališani koji će gledati predstave zajedno nađu u monumentalnom mauzeleju Mustafe Kemala Ataturka, “Antkabir”.

Ovim događajem se na simboličkoj ravni odaje poštovanje prema ličnosti čije reformske ideje savremene turske istorije su u državničkom narativu obuhvatale i posebnu brigu o kulturnom i duhovnom razvoju djece.

Protokol zvaničnog otvaranja Festivala je podrazumijevao prisustvo najvažnijih političkih ličnosti turske administracije, jer ovim Festivalom Republika Turska pozicionira kulturnu diplomatiju u prvi plan.

Defile učesnika Festivala i mališana koji slave ovaj događaj naišao je u glavnoj ulici Ankare na divan prijem od građana koji su aplaudirali i pridruživali se koloni, koja se tako uvećavala i sve je zaista poprimalo atribute radosti i pozitivne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana