Tom Vejts slavi 50 godina albuma “Closing Time” vinilnim reizdanjem

Branislav Predojević
Tom Vejts slavi 50 godina albuma “Closing Time” vinilnim reizdanjem

LOS ANĐELES - Slavni pjevač, muzičar i glumac Tom Vejts proslaviće 50 godina svog debitantskog albuma “Closing Time” specijalnim vinilnim reizdanjem ploče, koja je lansirala jednu od najzanimljivijih karijera u rok muzici.

Dvostruki LP set štampan je na crnom i prozirnom vinilu i remasterizovan na pola brzine u slavnom londonskom studiju “Ebi Roud”. Upakovan je u preklopnu košuljicu posebno izrađenu od tvrđeg kartona i crnih višestruko podstavljenih unutrašnjih omota.

Originalno objavljen 6. marta album je bio skroman debi tada nepoznatog Vejtsa, koji je na albumu predstavio sebe kao pjevača/tekstopisca, koji uz pratnju klavira prenosi priče o pijanim noćima i slomljenim srcima, uz muzičku pratnju koja se kretala vodama bluza, džeza, kantrija i folka. Vejts je na albumu ponudio introspektivne naracije u prvom licu na tragu uticaja kontrakulturnih uličnih pjesnika, kao što su Kerouak i Bukovski ali i romantičnih pop pjevača poput Frenka Sinatre.

Producent na albumu je Džeri Džester, koji je okupio i prateći bend u sastavu bubnjar Džon Sejter, gitarista Piter Klajms i Šep Kuk, trubač Toni Teran i basista Bil Plumer.

Samo snimanje obavljeno je u studiju “Sanset” u Holivudu. Vejts je bio siguran u svoj materijal i bez obzira što je Džester želio više folk, a Vejts džez album, snimanje je bilo brzo i efikasno. Sesije za 12 numera su trajale ukupno 15-ak dana, a naslovna pjesma “Closing Time” bila je jedina pjesma snimljena u dahu, a Džester je kasnije opisao tu sesiju kao magičnu.

- To je bilo jedno od najmagičnijih snimanja na kojem sam ikada učestvovao. Na kraju niko nije govorio pet minuta, bilo u separeu ili napolju u prostoriji. Niko se nije pomjerao. Niko nije želio da trenutak završi - rekao je Džester.

Sam album dočekan je uglavnom pozitivnim kritikama po objavljivanju, iako je ostao daleko od top-lista, ali niko nije mogao predvidjeti transformaciju autorskog stila, koji će u sljedećih pet decenija stvoriti mit o genijalnom umjetniku. Jedini singl albuma “Ol'55”, privukao je pažnju zbog obrade Vejtsovih popularnijih kolega iz izdavačke kuće, kantri rok bend “Eagles”, iako se obrada nije dopala Vejtsu. Takođe, Tim Bakli i Bet Midler su obradili po jednu numeru s albuma koji je retrospektivno dobio zlatni sertifikat, stekao kultni status među obožavaocima, a danas važi za jedan od važnijih debi albuma u istoriji rok muzike.

Dizajn

Omot albuma dizajnirao je Kal Šenkel, a naslovna slika inspirisana je Vejtsovom idejom o tome kako album treba da zvuči. Predstavlja muzičara naslonjenog na klavir u baru koji je opremljen viskijem, bocom piva, cigaretama, pepeljarom i malom plavom lampom za bilijar iznad Vejtsove glave. Pozadinska slika je minimalna i sadrži samo fotografiju Vejtsa koji gleda direktno u kameru, navodno snimljenu nakon jednog od njegovih nastupa u klubu “Trubadur”. Obje fotografije je snimio Ed Karaf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana