Rekordnih 50 ansambala na festivalu "Majske muzičke svečanosti"

Srna
Rekordnih 50 ansambala na festivalu "Majske muzičke svečanosti"

BIJELjINA - Horski festival "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini okupiće rekordnih 50 ansambala u 10 takmičarskih kategorija i 36 solo pjevača, najavljeno je iz Srpskog pjevačkog društva (SPD) "Srbadija".

Zbog pandemije virusa korona Umjetnički savjet festivala i Organizacioni odbor donijeli su odluku da Festival bude održan onlajn, a prijavljeni učesnici su poslali svoje audio i video-zapise.

Snimci će biti preslušavani 14. i 15. maja po takmičarskim kategorijama u prostorijama Sokolskog doma, a rezultati će biti proglašeni posredstvom društvenih mreža 15. i 16. maja.

"Izvršni organizator Festivala je SPD Srbadija, koje je svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama uspjelo privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike", navodi se u najavi.

Hor "Srbadija" je visokorangiran na Svjetskoj rang-listi horova i najbolje je rangiran hor iz regiona. U proteklih 19 godina "Majske muzičke svečanosti" okupile su više od 600 horova i 40.000 horskih pjevača.

Na dvadesetom festivalu učestvovaće ansambli i solo pjevači iz Ukrajine, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Umro muzičar Igor Garnier
Umro muzičar Igor Garnier
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana