Omaž Ludvigu van Betovenu

M. M.
Omaž Ludvigu van Betovenu

BANjALUKA - Koncert violinistkinje Lidije Bojinović i pijanistkinje Željke Jovanić, nadahnut i posvećen djelima Ludviga van Betovena, održan je u Banskom dvoru i predstavljao je omaž ovom velikanu umjetničke muzike s obzirom na to da je ova godina u znaku obilježavanja 250. godišnjice njegovog rođenja.

 

- Ovaj koncert posvećen je djelima velikog kompozitora Ludviga van Betovena, jer je ova godina u znaku jubileja - 250 godina od njegovog rođenja. Uložile smo mnogo snage i energije da se pripremimo za ovaj koncert i da na dostojan način izvedemo kompozicije ovog velikana - rekla je Jovanićeva.

Ove dvije umjetnice za publiku su izvele tri Betovenove sonate, koje su spojile koncept životne priče.

- Prva sonata na našem repertoaru je zapravo prva Betovenova sonata pisana za violinu i klavir. Ona je karakteristična za njega, ima sve te oznake njegovog tipičnog stila. Četvrta sonata je već iz perioda kada on počinje da gubi sluh, a treća sonata na našem repertoaru je sonata u F-duru. Ona je kao neko pomirenje sa situacijom i pobjeda života nad svim nedaćama koje nas snađu - objasnila je Bojinovićeva.

Broj posjetilaca u Banskom dvoru bio je ograničen na 50, a poštovane su sve mjere zaštite i prevencije širenja virusa korona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana