Objavljen album “Serđo živi” benda “Atomsko sklonište”

Branislav Predojević
Objavljen album “Serđo živi” benda “Atomsko sklonište”

BEOGRAD - Izdavačka kuća “One Records ” objavila je dvostruki kompakt disk “Serđo živi” rok benda “Atomske sklonište” posvećen legendarnom prvom pjevaču pulske grupe.

U pitanju je zvučni zapis sa fantastičnog koncerta koji su “atomci” uz pomoć prijatelja održali 22. novembra 2023. godine u beogradskoj “MTS” dvorani, a u čast pokojnog Serđa Blažića. Tokom nastupa sa “Atomcima”( Bruno Langer - vokal i bas gitara, Matija Dadić - gitara i Erik Vojak -bubnjevi i vokal) su pjevali Bora Đorđević, Mladen Vojičić Tifa, Zvonimir Đukić Đule iz grupe “Van Gog”, Dragi i Žika Jelić iz “ YU grupe”, Đorđe David, Jurica Pađen iz grupe “Aerodrom” i Čipi iz “Osvajača”.  Bubnjeve u jednoj pjesmi svirao je Ivan Fece Firči, a gost na orguljama je bio Damjan Deurić iz “Divljih jagoda”.

Ovim izdanjima će ostati dokumentovano nezaboravno rokenrol veče i jedan od najvažnijih koncerata za grupu “Atomsko sklonište” na kojem su uz pomoć prijatelja i poštovalaca odali počast svom frontmenu.  Blažić je kao pjevač označio veoma značajan period razvoja popularne grupe, od osnivanja benda 1977. do svoje prerane smrti 1987. godine. Blažić je započeo muzičku karijeru u bendu “Haš” iz Pule, gdje je svirao bubnjeve, a onda i pjevao, počevši saradnju sa basistom Brunom Langerom, na čiji poziv Blažić postaje dio benda “Bumerang”, a potom i “Atomskog skloništa”, kada su zajedno počeli da pišu istoriju jugoslovenskog roka. Naime, Đoser i Langer 1976. godine započeli su saradnju sa pulskim pjesnikom Boškom Obradovićem, koji se pored pisanja bavio i režijom. Obradović je još 1968. godine režirao predstavu “Atomsko sklonište”, koja se temeljila na  antiratnoj poeziji. Kada je Obradović pristao na saradnju sa ovim muzičarima i dao svoje tekstove, zvanično je osnovan bend “Atomsko sklonište” koji nosi naziv upravo po predstavi Obradovića. Bend je žestokim hard rok zvukom, angažovanim tekstovima i zanimljivim scenskim nastupima postao prepoznatljivo ime na domaćoj sceni, dok je Blažić svojim vokalom i specifičnim pristupom muzici brzo osvojio publiku širom Jugoslavije. Pored njegovog ogromnog doprinosa muzici, saradnici su isticali njegov optimizam, srdačnost i spremnost na saradnju.

Čuveni Đoser bolovao je od raka limfnih žlijezda, a svoju dijagnozu ove teške bolesti saznao je još 1971. godine kada je imao samo 20 godina. Teška bolest nije ga omela da stvara muziku uz koju su odrastale brojne generacije, a posljednji put “Atomsko sklonište” nastupalo je sa Đoserom 1986. godine u Puli. Poznati frontmen preminuo je 18. januara 1987. godine u Puli u 35. godini. Nakon Serđove smrti “atomci” su nastavili dalje, vokal je preuzeo Bruno Langer, a nezaboravni Serđo se preselio u rok legendu.

Novi album ima ukupno 25 živih klasika iz opusa grupe uključujući hitove “Žuti kišobran”, “Pomorac sam majko”, “Pakleni vozači” , “Oni što dolaze za nama”, “Treba imat' dušu” i druge, a u maju se očekuju dupla ploča i DVD izdanje.

Karijera

Sastav “Atomske sklonište” osnovano je u Puli 1976. godine, a prvi album izdaju 1978. godine pod nazivom “Ne cvikaj, generacijo”.

Sa Blažićem na vokalu izdaju još studijske  albume “Infarkt” (1978), “U vremenu horoskopa” (1980), “Ekstrauterina” (1981),  “Mentalna higijena” (1982) i “Zabranjeno snivanje” (1984), te žive albume “Atomska trilogija” (1980) i “Jednom u životu” (1985). Sam sastav iako nije dočekan hvalospjevima kritike, publika sjajno prihvata gradeći kult benda širom regiona uz odlične tiraže i posjećene koncerte. Album “Ne cvikaj, generacijo” anketiran je 1998. godine kao 47. na listi 100 najvećih jugoslovenskih albuma popularne muzike u knjizi “YU 100: najbolji albumi jugoslovenskog roka i pop muzike”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana