Објављен албум “Серђо живи” бенда “Атомско склониште”

Бранислав Предојевић
Објављен албум “Серђо живи” бенда “Атомско склониште”

БЕОГРАД - Издавачка кућа “One Records ” објавила је двоструки компакт диск “Серђо живи” рок бенда “Атомске склониште” посвећен легендарном првом пјевачу пулске групе.

У питању је звучни запис са фантастичног концерта који су “атомци” уз помоћ пријатеља одржали 22. новембра 2023. године у београдској “МТС” дворани, а у част покојног Серђа Блажића. Током наступа са “Атомцима”( Бруно Лангер - вокал и бас гитара, Матија Дадић - гитара и Ерик Војак -бубњеви и вокал) су пјевали Бора Ђорђевић, Младен Војичић Тифа, Звонимир Ђукић Ђуле из групе “Ван Гог”, Драги и Жика Јелић из “ YU групе”, Ђорђе Давид, Јурица Пађен из групе “Аеродром” и Чипи из “Освајача”.  Бубњеве у једној пјесми свирао је Иван Феце Фирчи, а гост на оргуљама је био Дамјан Деурић из “Дивљих јагода”.

Овим издањима ће остати документовано незаборавно рокенрол вече и један од најважнијих концерата за групу “Атомско склониште” на којем су уз помоћ пријатеља и поштовалаца одали почаст свом фронтмену.  Блажић је као пјевач означио веома значајан период развоја популарне групе, од оснивања бенда 1977. до своје преране смрти 1987. године. Блажић је започео музичку каријеру у бенду “Хаш” из Пуле, гдје је свирао бубњеве, а онда и пјевао, почевши сарадњу са басистом Бруном Лангером, на чији позив Блажић постаје дио бенда “Бумеранг”, а потом и “Атомског склоништа”, када су заједно почели да пишу историју југословенског рока. Наиме, Ђосер и Лангер 1976. године започели су сарадњу са пулским пјесником Бошком Обрадовићем, који се поред писања бавио и режијом. Обрадовић је још 1968. године режирао представу “Атомско склониште”, која се темељила на  антиратној поезији. Када је Обрадовић пристао на сарадњу са овим музичарима и дао своје текстове, званично је основан бенд “Атомско склониште” који носи назив управо по представи Обрадовића. Бенд је жестоким хард рок звуком, ангажованим текстовима и занимљивим сценским наступима постао препознатљиво име на домаћој сцени, док је Блажић својим вокалом и специфичним приступом музици брзо освојио публику широм Југославије. Поред његовог огромног доприноса музици, сарадници су истицали његов оптимизам, срдачност и спремност на сарадњу.

Чувени Ђосер боловао је од рака лимфних жлијезда, а своју дијагнозу ове тешке болести сазнао је још 1971. године када је имао само 20 година. Тешка болест није га омела да ствара музику уз коју су одрастале бројне генерације, а посљедњи пут “Атомско склониште” наступало је са Ђосером 1986. године у Пули. Познати фронтмен преминуо је 18. јануара 1987. године у Пули у 35. години. Након Серђове смрти “атомци” су наставили даље, вокал је преузео Бруно Лангер, а незаборавни Серђо се преселио у рок легенду.

Нови албум има укупно 25 живих класика из опуса групе укључујући хитове “Жути кишобран”, “Поморац сам мајко”, “Паклени возачи” , “Они што долазе за нама”, “Треба имат' душу” и друге, а у мају се очекују дупла плоча и ДВД издање.

Каријера

Састав “Атомске склониште” основано је у Пули 1976. године, а први албум издају 1978. године под називом “Не цвикај, генерацијо”.

Са Блажићем на вокалу издају још студијске  албуме “Инфаркт” (1978), “У времену хороскопа” (1980), “Екстраутерина” (1981),  “Ментална хигијена” (1982) и “Забрањено снивање” (1984), те живе албуме “Атомска трилогија” (1980) и “Једном у животу” (1985). Сам састав иако није дочекан хвалоспјевима критике, публика сјајно прихвата градећи култ бенда широм региона уз одличне тираже и посјећене концерте. Албум “Не цвикај, генерацијо” анкетиран је 1998. године као 47. на листи 100 највећих југословенских албума популарне музике у књизи “YU 100: најбољи албуми југословенског рока и поп музике”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана