Muzičko putovanje uz zvuke violine Natalije Todorović

Milanka Mitrić
Muzičko putovanje uz zvuke violine Natalije Todorović

Banjaluka - Čitav avgust je bio ispunjen razigranim i divnim notama, a kraj mjeseca rezervisan je za još jedno veče posvećeno muzici u Banjaluci. Ovaj put, jedno pravo muzičko putovanje publici će prirediti violinistkinja Natalija Todorović.

Koncert Natalije Todorović biće održan u utorak u Art dvorištu Banskog dvor Kulturnog centra u 21 čas. Klavirska pratnja biće joj pijanista Vlado Danić.

- Putovaćemo kroz različite periode iz različitih zemalja, Italije, Španije i Mađarske. Pored klasičnog repertoara, izvešću i nekoliko svojih kompozicija. Predstaviću publici “Sonatinu za violinu i violu”, kompoziciju napisanu 2010. godine za moj magistarski ispit iz kamerne muzike. Ovu kompoziciju sa mnom će izvesti koleginica na violi Mirjana Kremenović - kazala je Todorovićeva.

Pored Mirjane Kremenović, te Danića kao pratnje, Todorovićeva će na ovom nastupu imati još jednog gosta, sestru Vanju Trubajić, sa kojom će izvesti Mocartovu Sonatu za violinu i violončelo. Ovo je Todorovićevoj drugi koncert u Art dvorištu i ona je naglasila da joj se atmosfera i prostor istinski dopadaju.

- Lijepo je svirati na otvorenom, a u prostoru Art dvorišta mnogo je blizak kontakt sa publikom. Podržavam sve novitete koje uvodi Banski dvor. Moja saradnja sa ovom ustanovom traje još od mojih studentskih dana i često podržavaju moje projekte, kao što je Radionica za violiniste “Radost sviranja”, koja je prošle godine bila u njihovoj organizaciji - dodala je Todorovićeva.

Natalija Todorović je osnovnu i srednju muzičku školu “Vlado Milošević” završila u klasi profesora Dušana Šestića i Svetlane Šeršukove. Diplomirala je 2007. godine u klasi profesora Uroša Pešića, a magistrirala 2011. godine u klasi profesorice Maje Jokanović.

- Tokom svog dosadašnjeg školovanja učestvovala je na mnogobrojnim takmičenjima, festivalima i osvojila veliki broj nagrada, priznanja i povelja. Već dvanaest godina radi kao profesor violine u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” u Banjaluci i ima zapažene pedagoške rezultate, te veliki broj nagrada sa učenicima, kako na republičkim, tako i na međunarodnim festivalima i takmičenjima. Deset godina je svirala na violini istaknutog banjalučkog kompozitora i etnomuzikologa Vlade Miloševića, koju joj je Akademija u Banjaluci dala na korišćenje kao talentovanom studentu - navedeno je u najavi koncerta Todorovićeve, koja se bavi komponovanjem djela za violinu i gudače.

Todorovićeva je prije nekoliko dana nastupila i u Mrkonjić Gradu, na platou ispred Kulturnog centra “Petar Kočić”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana