Milenković i “Camerata Academica” otvorili koncertnu dvoranu

Tanjug
Milenković i “Camerata Academica” otvorili koncertnu dvoranu

NOVI SAD - Srpski virtouz na violini svjetske slave Stefan Milenković svirao je večeras djela Sidinga, Vivaldija, Pjacole, Geršvina, Merkurija i Čajkovskog s novosadskim kamernim orkestrom “Camerata Academica” i tim koncertom zvanično otvorio novu Gradsku koncertnu dvoranu u Novom Sadu, u kojoj će obavljati funkciju umjetničkog direktora.


U okviru dočeka 7529. godine po starom srpskom kalendaru, Stefan Milenković i novosadski kamerni orkestar, Camerata Academica, u prvorazrednom kulturnom događaju ugostili su jednog od najvažnijih evropskih džez pijanista Vasila Hadžimanova.

Nastup vrsnih muzičara predstavlja jedinstven događaj u pripremi Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture.

Hadžimanov se Milenkoviću pridružio u izvedbi numera “Preko brda, preko brega” i “The Christmas Song”, a ceo koncert publika je pratila onlajn, putem platforme visitns.rs, ali i u direktnom prenosu na Drugom programu Radio-televizije Srbije.

Večerašnjim koncertom Novi Sad je otvorio svoju prvu Gradsku koncertnu dvoranu, ali i vrata novosadske Akademije umjetnosti, budućim predavačima, Milenkoviću i Hadžimanovu.

Dolazak dva virtuoza u grad kulture označava nastavak izgradnje “novih mostova”, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, odnosno trajne legate projekta “Evropska prestonica kulture”.

Za povratak Stefana Milenkovića sa porodicom u Srbiju iz SAD, gdje je imao izuzetnu predavačku karijeru na Univerzitetu Ilinois, najzaslužnija je nacionalna platforma “Srbija stvara” pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana