Mariza nastupila na “Banja Luka festu”: Fado rastjerao kišu, ali ne i suze

Milanka Mitrić
Mariza nastupila na “Banja Luka festu”: Fado rastjerao kišu, ali ne i suze

Banjaluka - Svjetski poznata pjevačica fado muzike, Mariza, večeras je nastupila u Banjaluci, u okviru prvog izdanja “Banja Luka festa” i snažnim i emotivnim nastupom dirnula srca onih koji su ju slušali, pokazavši da je jezik muzike univerzalan.

- Drago mi je što imam priliku da vam pjevam. Hvala vam sto ste došli na ovaj festival. Želim vam da uživate. Ovaj nastup je putovanje kroz pjesme, koje vjerujem da mnogi znate. Mnoge ove pjesme govori o o ljubavi, o drugoj polovini bez kojih se nismo potpuni - rekla je Mariza, prije čijeg nastupa su počele kapi kiše, koje su ubrzo rastjerane snažnim glasom koji je pjevao najnježnije zvuke, praćene divnim i tananim gitarama.Fado je rastjerao kišu, ali ne i suze, kojih je sasvim sigurni bilo među publikom, dirnutom nevjerovatnim glasom i emocijama.

- Rođena sam u Mozambiku. U mojim koncertima Afrika je uvijek prisutna - kazala je ona, govoreći o emotivnoj povezanosti sa svojim korijenima i zvucima morna, koje spaja sa fadom. Ona je ispričala i to da piše poeziju, ali da stihovi koje napiše rijetko kad postanu pjesme na albumu. Jedna od njih je postala prva izvela ju je u Banjaluci.

 - Jedna pjesma s ovog albuma je takva pjesma, koja je otišla u studio i koju sam snimila. Nekad ju pjevam, nekad ne, jer je previše emotivna - kazala je pjevačica.

Osim emotivnih i laganih nota, prisutni su uživali i u nešto rasplesanijim ritmovima, a Mariza je za skoro sve svoje pjesme imala određenu priču, koju je dijelila s publikom.

- Pričali smo o publici, rečeno mi je da pjevaju mnogo. Fado traži stav u pjevanju - navela je ona u obraćanju publici, koju je podsticala da pjeva na portugalskom zajedno sa njom.

“Banja Luka fest” biće nastavljen sutra kada će od 20.30 časova na Kastelu nastupiti Rade Šerbedžija i “Zapadni Kolodvor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana