Koncertom Vasila Hadžimanova završen "Trebinje džez festival"

Srna
Foto: Srna

TREBINjE- Koncertom Vasila Hadžimanova u prepunoj bašti rok-bara "Andergraund" završen je prvi "Trebinje džez festival", saopšteno je iz trebinjskog Kulturnog centra.

Vasil Hadžimanov - kompozitor i pijanista koji se bavi džez i etno-muzikom, istakao je da je Trebinje prelijep grad koji zaslužuje da bude na mapi najatraktivnijih turističkih lokacija.

"Ovo je jedan od načina da se privuku gosti jer pored svih lepota koje grad nudi treba imati i kulturno-umjetnički program koji je za široku publiku, ali i program na koji može doći neki stranac koji može da kaže da je to svetski", rekao je Hadžimanov.

On kaže da je u Trebinju na istom mjestu svirao i 2015. godine.

"Sjećam se da su tada bili i pokojni Nebojša Glogovac, Igor Pervić i bilo je divno. Stalno potenciram da su Trebinje i cijela regija fantastičan turistički prostor koji se ne eksploatiše dovoljno/u najlepšem mogućem smislu", rekao je Hadžimanov.

On ističe da je više od 30 godina u muzici i da je uspio da ostane vjeran sebi pored svih nedaća i problema koje nosi život umjetnika koji želi da bude beskompromisan i iskren u svom radu i ideji.

"Bavim se muzikom koju izuzetno volim i ona ima različitih muzičkih žanrova i pristupa, a ja volim sve to. Ništa nisam radio isključivo radi novca, na listi prioriteta uvek je bila muzika ta koja se voli i poštuje. Mislim da je to jedini put u profesiji da pronađeš nešto što te ispunjava", objasnio je Hadžimanov.

Vasil je napisao muziku za film "Kad porastem biću kengur" i za igranu seriju "Dug moru".

"Odlučio sam se za muziku, ali muzika za filmove je za mene veliki izazov. Volim glumu, film i sve što nosi taj zanat. Mogu se snaći u cijeloj toj priči", kaže Hadžimanov.

Vasil je iz muzičke porodice - otac Zafir i majka Senka Veletanlić, kao i tetka Bisera Veletanlić su poznati muzičari.

Ime je dobio po svom djedu Vasilu, sjajnom interpretatoru makedonskih narodnih pjesama i etnomuzikologu koji je sačuvao dragocjenu ostavštinu.

Prvi džez festival u Trebinju otvoren je 24. avgusta koncertom Jovana Maljokovića i "Balkan salsa benda".

Trebinjskoj publici narednih dana su se predstavili Marko Luis, "Kombajn kvartet", Lena Kovačević, a festival je završen sinoćnjim koncertom Vasil Hadžimanov benda.

Kulturni centar Trebinje organizovao je džez festival uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Grada Trebinja i kompanije "M:tel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana