Koncertom "40 godina otkako je crk'o Maršal" Nele otvara "Ljeto u parku"

Ilijana Božić
Foto: Glas Srpske

BANjALUKA - Koncertom "40 godina otkako je crk'o Maršal" legendarni dr Nele Karajlić će na jedan potpuno drugačiji, uzbudljiv i zanimljiv način 14. juna od 20 časova u Banjaluci otvoriti manifestaciju "Ljeto u parku".

Riječ je o novom festivalu koji će obogatiti kulturnu scenu Banjaluke i Republike Srpske, a koji će biti održan od juna do septembra na teniskom terenu "SportBOX" u banjalučkom parku Mladen Stojanović. Uz Neleta Karajlića tokom trajanja "Ljeta u parku" Branko Đurić-Đuro, Kaliopi i Anđelka Stević Žugić biće samo neka od velikih imena koja će publika imati priliku da vidi.

Nele Karajlić je istakao da je Banjaluka grad čiji duhovni i kulturni identitet iz dana u dan raste. 

- Banjaluka se budi i raste pred mojim očima. Kada mi je predložen ovaj koncept i ideja da se napravi kulturno ljeto odmah sam prihvatio jer sam jedan od onih koji misli da je kultura najvažnija. Kultura je važnija od ekonomije, jer šta će vam autoput ako nemate Zdravka Čolića - kazao je Karajlić.

Dodao je da je s druge strane prošlo 40 godina od prve ploče "Zabranjenog pušenja" i prve serije "Top lista nadrealista", te da on ne voli da slavi bilo kakve rođendane, ali je pristao da ovu godišnjicu obilježi tako što će održati ovaj koncert koji će se zvati po onome što je bilo mnogo važnije za njegovu karijeru.

- Bilo mi je važno da se zove "40 godina otkako je crk'o Maršal", jer je  moja kulturno politička angažovanost obilježila sve što sam radio u životu mnogo više nego što je to bilo kroz muziku. Takođe, bilo mi je važno da to ne bude običan koncert. Pa sam odlučio da moj nastup bude multi, zanimljiv, uzbudljiv razgovor sa dr Karajlićem uz muziku i uz video prikaze onoga što sam onomad radio na tv, a to su "Top lista nadrealista" i "Složna braća", a naročito dijelovi iz mojih romana, posebno romana "Fajront u Sarajevu" koji je promijenio moj život - kazao je Karajlić.

Prema njegovim riječima ovo će biti pozorišna predstava koja će publiku kroz živu svirku i video prikaze voditi kroz 40 godina od onda kad je "crk'o maršal" pa do danas.

- Zamislio sam to kao putovanje kroz moj medijski angažman i biće izvođene one kompozicije koje su bile fundamentalne u mojoj karijeri - rekao je Karajlić.

Zvanični PR manifestacije "Ljeto u parku" Vanja Prosen istakla je da park Mladen Stojanović nakon renoviranja u 2023. godini postaje centralno mjesto za kulturna dešavanja nudeći širok spektar sadržaja za sve uzraste i interese. 

- Uvidjevši nedostatak određenih muzičkih žanrova i kulturnih događaja iz drugih oblasti umjetnosti, kao i nedostatak događaja prilagođenih djeci odlučili smo se na organizaciju mjesečnih kalendara događaja. Pored toga što želimo promovisati kulturu među populacijom u Srpskoj i dijaspori želimo predstaviti Banjaluku i Srpsku kao otvorene prostore za različite kulturne manifestacije sa izvođačima iz regiona - rekla je Prosen i dodala da ovim namjeravaju da obogate kulturnu ponudu grada i promovišu turističke kapacitete.

Karte za svaki od događaja mogu se kupiti onlajn na  gigstix.ba, te u Poštama Srpske i SportBOX kafiću u parku Mladen Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana