Debi album benda “Smits” objavljen prije 40 godina

Branislav Predojević
Debi album benda “Smits” objavljen prije 40 godina

MANČESTER - Prije tačno 40 godina kultni britanski bend “Smits” izdao je svoj istoimeni debi album, započevši svoju kratkotrajnu karijeru, koja je zauvijek promijenila lice pop muzike u osamdesetim.

Prošle su samo dvije godine otkako se gitarista Džoni Mar pojavio na vratima pjevača Patrika Morisija, da ga pozove da osnuju bend i samo godinu dana otkako je Mar uspio nagovoriti Džofa Trevisa da posluša demo pjesme “Hand in Glove”, koju je Trevis potom objavio kao debitantski singl bend za svoju diskografsku kuću “Rough Trade”.

U to vrijeme, bend je već izgradio vatrenu bazu obožavatelja zahvaljujući sesijama za Bi-Bi-Si, entuzijastičnoj muzičkoj štampi i upečatljivim koncertima, koji su bili sjajna protivteža rok mačizmu osme decenije. Prije objavljivanja albuma sjajni drugi singl grupe “This Charming Man”, dospio je na top-liste u Velikoj Britaniji i “Smitsi” su već nagovijestili put kojim će krenuti. Nakon početnih neuspjelih pokušaja da snime album sa producentom Trojom Tatsom, grupa je ponovo snimila većinu svojih pjesama sa producentom i bivšim basistom “Roksi mjuzik” Džonom Porterom, koji je prema Marovim riječima preporodio bend.

- Rad sa Džonom odmah je donio rezultate, on i ja smo formirali muzički i lični odnos koji je bio inspirativan, njegovao je ne samo mene već i cijeli bend, učeći nas radu u studiju - rekao je Mar. Album je objavljen 22. februara 1984. godine i brzo je stigao na 2. mjesto liste albuma u Velikoj Britaniji i odvodeći bend u mejnstrim vode i vrativši, prema Marovim riječima,  gitare na britansku rok scenu.

- Naš debi album je gitare ponovo učinio istaknutim, jer većina bendova u ključnim etiketama nezavisne scene tog vremena, zapravo, nije imala gitare i to je bilo osvježavajuće - rekao je Mar.

Čvrsta ritam sekcija Endija Rurka i Majka Džojsa davala je pouzdanost i energiju, dok je Marov autentični gitaristički rad u kombinaciji sa dramatičnim pjevanjem i provokativnim temama Morisijevih stihova, bio dobitna kombinacija za proboj na top-liste.

Kritike su u to vrijeme bile odlične, a danas album važi za jednu od ključnih ploča nezavisne scene osamdesetih te izdanje kojim je bend počeo jednu od najimpresivnijih karijera na britanskoj pop sceni.

Kontroverze

Omot sa albuma dizajnirao je Morisi, a na njemu se pojavljuje američki glumac Džoe D'Alesandro, u isječenom kadru iz kontroverznog filma “Meso” Endija Vorhola iz 1968. godine. Dodatni publicitet albumu, osim omota, dale su optužbe nekih medija za iskorištavanje stradanja djece u pjesmi “Suffer Little  Children”, koja se bavila ubilačkim pohodom serijskih ubica iz Mančestera Majre Hindli i Jana Bredija, što je Morisi žestoko demantovao, tvrdeći da je samo želio odati počast stradalim mališanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana