Деби албум бенда “Smits” објављен прије 40 година

Бранислав Предојевић
Деби албум бенда “Smits” објављен прије 40 година

МАНЧЕСТЕР - Прије тачно 40 година култни британски бенд “Smits” издао је свој истоимени деби албум, започевши своју краткотрајну каријеру, која је заувијек промијенила лице поп музике у осамдесетим.

Прошле су само двије године откако се гитариста Џони Мар појавио на вратима пјевача Патрика Морисија, да га позове да оснују бенд и само годину дана откако је Мар успио наговорити Џофа Тревиса да послуша демо пјесме “Hand in Glove”, коју је Тревис потом објавио као дебитантски сингл бенд за своју дискографску кућу “Rough Trade”.

У то вријеме, бенд је већ изградио ватрену базу обожаватеља захваљујући сесијама за Би-Би-Си, ентузијастичној музичкој штампи и упечатљивим концертима, који су били сјајна противтежа рок мачизму осме деценије. Прије објављивања албума сјајни други сингл групе “This Charming Man”, доспио је на топ-листе у Великој Британији и “Smitsи” су већ наговијестили пут којим ће кренути. Након почетних неуспјелих покушаја да сниме албум са продуцентом Тројом Татсом, група је поново снимила већину својих пјесама са продуцентом и бившим басистом “Рокси мјузик” Џоном Портером, који је према Маровим ријечима препородио бенд.

- Рад са Џоном одмах је донио резултате, он и ја смо формирали музички и лични однос који је био инспиративан, његовао је не само мене већ и цијели бенд, учећи нас раду у студију - рекао је Мар. Албум је објављен 22. фебруара 1984. године и брзо је стигао на 2. мјесто листе албума у Великој Британији и одводећи бенд у мејнстрим воде и вративши, према Маровим ријечима,  гитаре на британску рок сцену.

- Наш деби албум је гитаре поново учинио истакнутим, јер већина бендова у кључним етикетама независне сцене тог времена, заправо, није имала гитаре и то је било освјежавајуће - рекао је Мар.

Чврста ритам секција Ендија Рурка и Мајка Џојса давала је поузданост и енергију, док је Маров аутентични гитаристички рад у комбинацији са драматичним пјевањем и провокативним темама Морисијевих стихова, био добитна комбинација за пробој на топ-листе.

Критике су у то вријеме биле одличне, а данас албум важи за једну од кључних плоча независне сцене осамдесетих те издање којим је бенд почео једну од најимпресивнијих каријера на британској поп сцени.

Контроверзе

Омот са албума дизајнирао је Мориси, а на њему се појављује амерички глумац Џое Д'Алесандро, у исјеченом кадру из контроверзног филма “Месо” Ендија Ворхола из 1968. године. Додатни публицитет албуму, осим омота, дале су оптужбе неких медија за искориштавање страдања дјеце у пјесми “Suffer Little  Children”, која се бавила убилачким походом серијских убица из Манчестера Мајре Хиндли и Јана Бредија, што је Мориси жестоко демантовао, тврдећи да је само желио одати почаст страдалим малишанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана