Aleksa Nedić, basista i vokal grupe “Vizelj”, za “Glas Srpske”: Ne umijemo i ne želimo da ćutimo

 Branislav Predojević
Foto: Petar Micić

Na albumu smo radili tri godine i bile su to tri godine godine intenzivnog snimanja, kreiranja, miksanja, drama i akcija. Rad i trud se čuje kad se posluša album. Album je autentičan. Možda nije za svakoga, ali samo mu mora dati šansu.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” basista i jedan od vokala benda “Vizelj” Aleksa Nedić objašnjavajući zašto se novi, drugi po redu, studijski album “Ne vidim te od dima” čekao više od tri godine, iako je najavljen sa čak pet  pet singlova, a od albuma prvenca “Naj Bolji” došlo je do brojnih promjena.
- Promenio se broj godina u odnosu na “Naj Bolji” pod jedan. Veština pravljenja pesama je napredovala, mnogo se članova promenilo. Sad uz mene i Veljka koji smo u punoj snazi, imamo fantastičnu bubnjarku Jelisavetu Todorov i Paju Petrovića koji svira svaki instrument koji ti padne napamet. Može ovako da se poredi. “Naj Bolji” faza “Vizelja” je Arsenal iz 2011. a ova faza “Vizelja” je Arsenal iz sezone kada nisu izgubili nijednu utakmicu u ligi. Smatram da smo ozbiljno napredovali - kaže on.

GLAS: Slobodan pristup žanrovskim odrednicama vezao je uz bend bizarne kovanice kao što su “alternativni-elektro-tehno-garažni–postpank rok”, ali gdje se stvarno kriju slušalački afiniteti i muzički korijeni članova grupe?

NEDIĆ: To je teško pitanje. Trudimo se da slušamo muziku koju ne poznajemo i da crpimo inspiracije iz žanrova koji su karakterno slični rokenrolu, a muzički potpuno drugačiji. Satan Panonski, “Prti Bee Gee”, Džimi Hendriks i prvi talas grandža su bile inicijalne inspiracije pre devet godina kada je nastao bend, ali to se toliko promenilo da ni sami ne možemo da ispratimo šta nas sve inspiriše.

GLAS: Tekstovi “Vizelja” udaraju oštro i žestoko, a riječi imaju skoro filmsku atmosferu. “Poneo sam jeftinu gitaru, vatromet i flašu stomaklije. Ti ponesi benzin, upaljač i pištolj na kapisle, i provozaj me krug kroz pustinju” recimo zvuči kao neki Džokerov monolog, a nije jedini takav stih...

NEDIĆ: Tekstovi su bitni, ali je bitnije opisati sliku koristeći skup zvučnih i kul reči, suština se sama napravi. Težimo da muzika i tekst budu jedno. Uvek nastaju uporedo. Paralela sa Džokerom jeste interesantna, ali prilikom pisanja tekstova ne crpimo inspiraciju iz sfere kulture, već isključivo iz sfere ličnog iskustva, života i dešavanja. Ograđujemo se od bilo kakvog uticaja tuđeg stvaralaštva kad pišemo tekstove.

GLAS: Zvučne, tekstualne i vizuelne provokativnosti kod “Vizelja” ne fali, da Vas citiram “volite biti trn u svom, a kamoli tuđem oku”, od ranih radova “mrzim narodnjake” preko deklarisanja kao najboljih odnosno “Naj Bolji” do vrlo eksplicitnog pitanja “Što je  stid” i drugih subverzivnih poruka.

NEDIĆ: Volimo da provociramo na razne načine, jer smo takvi. Ne umemo da ćutimo, ne volimo da se pravimo da je nešto kako nije. Ta kletva nas prati, nekada nas sputava, a nekada nas baci u prvi plan. Što se samih poruka u tekstovima tiče, ko nas poznaje zna šta smo hteli da kažemo, ko nas ne zna nek sam kreira sliku o nama.

GLAS:  Osim Vaše uloge u bendu kao basiste i vokala, jedan ste od začetnika i organizatora kompletne “Hali Gali” scene. Kako je došlo do te ideje, okupljanja bendova i saradnje “Kišobrana” sa Urošem Milkićem i “Pop depresijom” na istoimenoj kompilaciji?
NEDIĆ:
  Oni su naši prijatelji i najveći borci za promovisanje alternativne muzike. “Hali Gali” je nastao kada smo shvatili da ima toliko kvalitetnih bendova u našoj generaciji da možemo napraviti ogromnu zajedničku svirku. “Kišobran” i “Pop depresija” su videli kulturološki potencijal u tome i zajedno smo ušli u proces zvaničnog kreiranja muzičke scene. Kompilacija i svi hali gali događaji su jedan kreativan način da širem auditorijumu kažemo “Tu smo, postojimo, primetite nas, imamo šta da kažemo, ludi smo, mladi smo, jaki smo”.

GLAS:  Uspjeh i trajanje bendova okupljenih oko nje pokazao je da postoji publika spremna da čuje nove bendove, ali čini se da ideja konstantne prodaje nostalgije za “starim dobrim vremenima” otežava proboj novog zvuka, ne samo kod nas, već i na globalnom nivou?
NEDIĆ:
  Da bi nastala nova dobra vremena, mora se prkositi starim dobrim vremenima. Svaki pokret je prkosio prethodnom. Ne osporavamo kvalitet starih dobrih vremena, samo želimo i volimo novo.
GLAS: Jedna od konstanti “Vizelja” i “Hali Gali” scene jeste važan oslonac na definisanu vizuelnu estetiku, od izgleda benda preko video-spotova do nastupa, gdje se čini se napokon shvatilo da dobra muzika nije sama po sebi dovoljna, posebno u andergraund vodama?

NEDIĆ: Sve je svedeno na čulne doživljaje. Kad imaš pesmu, to je doživljaj na čulo sluha, odnosno jedno čulo. Pesma i video-spot (koji prati stil koji određeni umetnik neguje) utiče konzumentu na čulo sluha i čulo vida, odnosno dva čula, stoga je to duplo jači doživljaj. Zato su koncerti najbolji, kad je koncert odličan, slušaocu trepere sva čula.

GLAS: Pomenuli smo već da kvalitetni bendovi postoje, kao i zainteresovana publika, jasno je da se društvena uloga rok muzike promijenila, ali da li još nešto nedostaje, osim novčanica, da bi stvarno mogli govoriti o novoj srpskoj rok sceni?

NEDIĆ:  Sada već nedostaje samo para. Talenta ima, želje za rad ima, žanrovi su izmešani stoga podrške kolega sa svih strana ima. Jedino što zaista fali jesu upravo novčanice.

Planovi

GLAS: Šta su planovi “Vizelja” nakon izlaska albuma, slijede nove svirke ili neki novi spotovi i da li se danas uopšte nešto može planirati na duže staze, kada je u pitanju život, a kamoli muzika u Srbiji?

NEDIĆ: Naravno da se ne može jasno planirati. Album je izašao 9. decembra. Koncertna promocija 23. decembra i 2023. će se ta promocija nastaviti širom celog regiona. Planiramo da imamo koncerte u svim mogućim gradovima. Ni jedno mesto ne sme biti uskraćeno od našeg novog albuma. Tako da, zovite nas i očekujte naš poziv!


;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana