Album “Speaking in Tongues” Talkin Headsa slavi 40 godina od izlaska: Ploča koja je pomirila crnu i bijelu muziku

Branislav Predojević
Album “Speaking in Tongues” Talkin Headsa slavi 40 godina od izlaska: Ploča koja je pomirila crnu i bijelu muziku

NjUJORK - Prije tačno 40 godina slavna rok grupa “Talkin Heads” objavila je svoj peti studijski album “Speaking in Tongues” s kojim je, nakon kritičarskog priznanja, postigla i komercijalni uspjeh.

  Do izlaska ove ploče, originalno objavljene 1. juna 1983. godine, sastav rođen na njujorškoj pank/novotalasnoj sceni sredinom 70-ih bio je čudna i eksperimentalna art rok grupa sa četiri fantastična albuma iza sebe, (uključujući i uticajne “Fear of Music” iz 1979. i “Renamin In Light” iz 1980), ali je i dalje bio daleko od vrhova top lista.

Bend u sastavu Dejvid Birn (glavni vokal, gitara), Tina Vejmut (bas), Kris Franc (bubnjevi) i Džeri Harison, bio je poznat  po tome što su bili ispred svog vremena uz kombinovanje bijele i crne muzike, te upotrebi elektronskih zvukova, uz ogroman uticaj na rok scenu početkom 80-ih. 

Nakon kritičkog uspjeha “Renamin In Light” , grupa je napravila pauzu, Birn je snimao muziku sam kao i sa kućnim producentom grupe Brajanom Inom, Vejmut i Franc su snimali zajedno kao “Tom Tom Klub”, dok se Harison bavio producentskim radom. Umjesto da vrate Inoa da producira novi album bend je sam odradio produkciju uz jasnu odluku da ga učine komercijalno dostupnijim od prethodnih izdanja. 

Temu koja stoji iza stihova i dalje je teško dešifrovati, ali muzika je postala melodičnija, obojena pop i plesnim zvukom, prilagođenim ukusu šireg sloja publike. Samo ime, po riječima Dejvida Birna, bila je posljedica njegovog specifičnog načina pisanja stihova uz dosta improvizacije na licu mjesta.

- U početku sam pjevao gluposti i napravio riječi koje odgovaraju tome. To je dobro ispalo kada smo dodali muziku - rekao je Birn.

Nošen uspjehom top 10 singla “Burning Down the House”, album  je bez problema dospio na top liste, postao standard u plesnim klubovima i postao hit na tada rastućem kanalu “MTV”.

Grupi je donio neke od najpovoljnijih kritika u karijeri (nazvan je “albumom koji briše tanku liniju koja razdvaja umjetničku bijelu pop muziku i duboki crni fank”), uz brojne pohvale na račun Birnovih impresionističkih tekstova i sviračke vještine grupe, koja je u svoj prepoznatljivi zvuk s lakoćom unijela gospel, bluz i pop uticaje.

Album je postigao ogroman komercijalni uspjeh, uz dvostruki platinasti sertifikat, te “Toking heds” postavio u prvu ligu bendova svog vremena, kako kod roka, tako i kod publike sklone plesnom zvuku.

Sama grupa je objavila još tri studijska albuma prije nego što se raspala krajem 80-ih. Muzički gledano, grupa je nastavila da izdaje pristupačniju muziku na najbolji mogući način, ali je album “Speaking in Tongues” postao prelomna tačka na putu grupe od andergraund atrakcije do svjetskih zvijezda.

Film

Album je pratila jednako poznata svjetska turneja zabilježena na kultnom filmu “Stop Making Sense”. Grupa je naredni koncert osmislila kao visokokonceptualno multimedijalno iskustvo, što do tada zapravo nije urađeno, makar ne u tom rasponu. Poznati režiser Džonatan Dem snimio je tri koncerta grupe u Los Anđelesu i spojio snimke kako bi stvorio jedan od najboljih koncertnih filmova svih vremena. Saundtrek za film, takođe, važi za jedan od najboljih živih albuma svih vremena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana