Tri zlata za "Jedinstvo" u Bratislavi

Srna
Tri zlata za "Jedinstvo" u Bratislavi

BANjALUKA - Ženski i Mješoviti hor Srpskog prosvjetnog društva (SPD) "Jedinstvo" iz Banjaluke osvojio je tri prva mjesta, kao i posebnu nagradu za pobjednika u kategoriji folklorne muzike na Međunarodnom horskom takmičenju u Bratislavi.

Na manifestaciji održanoj od 13. do 16. juna horovi su se takmičili u tri kategorije - duhovna i folklorna muzika za mješovite horove i kategorija za ženske horove, izvodeći programe u kojima su bila zastupljena djela Stevana Mokranjca, Marka Tajčevića, Vladimira Milosavljevića, Nemanje Savića, Ernani Aguiara, Romualda Tvardovskog, saopšteno je iz SPD "Jedinstvo".

Na takmičenju je nastupilo više izuzetno kvalitetnih horova iz Mađarske, Poljske, Slovačke, Republike Srpske i Hrvatske.

Osim takmičarskih nastupa, horovi su realizovali i nekoliko revijalnih u koncertnim prostorima Bratislave na kojima su pobrali simpatije publike i primili izuzetno afirmativne kritike publike, članova i dirigenata drugih horova, navodi se u saopštenju.

Na ovim koncertima "Jedinstvo" je, osim kompozicija uvrštenih u takmičarski program, izvodilo i kompoziciju "Aka si mi krasna" poznatog slovačkog kompozitora Eugena Suhonja, kao i više kompozicija srpskih autora.

U povratku sa gostovanja u Slovačkoj članovi SPD "Jedinstvo" boravili su u Beču uz pomoć Mladena Regode, dugogodišnjeg člana Mješovitog hora koji u Beču živi više od 20 godina, te su posjetili više značajnih mjesta - dvorce Šenbrun i Belvedere, Bečku operu, Vijećnicu, centralni dio Beča, a u katedrali Svetog Stefana za posjetioce su izveli kompoziciju Stevana Mokranjca "Tebe pojem".

Kao solisti na ovim koncertima, revijalnim i takmičarskim nastupima predstavili su se soprani - sestre Ana i Jana Jurić, Anja Lukić, kao i Darko Manić - bas.

Ženskim i Mješovitim horom SPD "Jedinstvo" Banjaluka dirigovao je Nemanja Savić, dirigent ovih horova od obnavljanja njihovog rada 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana