Три злата за "Јединство" у Братислави

Срна
Три злата за "Јединство" у Братислави

БАЊАЛУКА - Женски и Мјешовити хор Српског просвјетног друштва (СПД) "Јединство" из Бањалуке освојио је три прва мјеста, као и посебну награду за побједника у категорији фолклорне музике на Међународном хорском такмичењу у Братислави.

На манифестацији одржаној од 13. до 16. јуна хорови су се такмичили у три категорије - духовна и фолклорна музика за мјешовите хорове и категорија за женске хорове, изводећи програме у којима су била заступљена дјела Стевана Мокрањца, Марка Тајчевића, Владимира Милосављевића, Немање Савића, Ернани Агуиара, Ромуалда Твардовског, саопштено је из СПД "Јединство".

На такмичењу је наступило више изузетно квалитетних хорова из Мађарске, Пољске, Словачке, Републике Српске и Хрватске.

Осим такмичарских наступа, хорови су реализовали и неколико ревијалних у концертним просторима Братиславе на којима су побрали симпатије публике и примили изузетно афирмативне критике публике, чланова и диригената других хорова, наводи се у саопштењу.

На овим концертима "Јединство" је, осим композиција уврштених у такмичарски програм, изводило и композицију "Ака си ми красна" познатог словачког композитора Еугена Сухоња, као и више композиција српских аутора.

У повратку са гостовања у Словачкој чланови СПД "Јединство" боравили су у Бечу уз помоћ Младена Регоде, дугогодишњег члана Мјешовитог хора који у Бечу живи више од 20 година, те су посјетили више значајних мјеста - дворце Шенбрун и Белведере, Бечку оперу, Вијећницу, централни дио Беча, а у катедрали Светог Стефана за посјетиоце су извели композицију Стевана Мокрањца "Тебе појем".

Као солисти на овим концертима, ревијалним и такмичарским наступима представили су се сопрани - сестре Ана и Јана Јурић, Ања Лукић, као и Дарко Манић - бас.

Женским и Мјешовитим хором СПД "Јединство" Бањалука дириговао је Немања Савић, диригент ових хорова од обнављања њиховог рада 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана