Stiže prva knjiga poezije slavnog Džonija Keša: Priča o pjesmama i životu kantri legende

Branislav Predojević
Stiže prva knjiga poezije slavnog Džonija Keša: Priča o pjesmama i životu kantri legende

NEŠVIL - Izdavačka kuća “Hačet” objaviće knjigu “Džoni Keš: Život i stihovi”, revolucionarnu zbirku tekstova kultnih pjesama kantri legende uz priče o njihovom nastanku.

Knjigu je priredio novinar i istoričar Mark Stilper uz pomoć Kešovog sina Džona Kartera Keša, a samo izdanje obogaćeno je vizuelnim sadržajima poput rukom pisanih bilježaka, anegdota, fotografija.

Ovo vrijedno izdanje trebalo bi da osvijetli život i djelo Džonija Keša kroz prikaz stihova te rijetkih i dosad neviđenih vizuelnih materijala i zapisa samog umjetnika.

- U knjizi su fotografije koje čuvaju draga sjećanja, rukom pisane bilješke koje otkrivaju Kešov kreativni proces i bezbroj intrigantnih stvari koji nude istraživanje ostavštine jednog od najvećih muzičara 20 vijeka - stoji u najavi izdavača.

Kešov sin Džon Karter Keš kaže da ne postoji bolji način za upoznavanje djela njegovog oca od njegovih pjesma i riječi zabilježenih u njima.

- Ne postoji bolji način da upoznate mog oca od pogleda na njegova pisana djela. Bilo da se radi o pjesmama koje je snimio, njegovoj poeziji ili materijalima koji nisu objavljeni za njegova života, u sve što je dodao svoje pero uložio je srce, krv i duh - objasnio je on.

Keš je bio jedna od najomiljenijih i najuticajnijih zvijezda kantri muzike svih vremena. Komponovao je više od šest stotina pjesama i prodao više od devedeset miliona ploča. Za svoje snimke dobio je dvadeset devet zlatnih, platinastih i multiplatinastih nagrada i uvršten je u “Kuću slavnih Gremija”, “Kuću slavnih rokenrola”, “Kuću slavnih kantri muzike” i “Holivudsku stazu slavnih”.

Ovo je prvi put da je za Kešovih pedeset godina pisanja pjesama bilo gdje prikupljen njegov poetski rad, a sama knjiga uključuje tekstove za 125 pjesama i priče koje stoje iza njih.

Sam Keš je možda više od bilo kojeg drugog američkog umjetnika govorio  o duši nacije, te trijumfima i izazovima vlastitog života od siromašnog djetinjstva na američkom jugu do statusa međunarodne zvijezde. Knjiga predstavlja detaljan prikaz Kešovog raspona kao pjesnika i pripovjedača, vodeći čitaoce od prvih uspjeha tokom 50-ih, preko svjetske slave do perioda ličnih izazova, aktivizma i vjere te povratka na scenu tokom 90-ih. Rezultat je duboko razumijevanje Keša kao čovjeka i umjetnika, kao i američke kulturne priče, kojoj je pomogao u oblikovanju. Knjiga će biti objavljena 14. oktobra.

Izdanja

Knjiga će biti dostupna u klasičnom i ograničenom kolekcionarskom izdanju, koje će biti zatvoreno u zaštitnu kutiju sa folijom i koje uključuje nekoliko reprodukcija rijetkih memorabilija koje se mogu uokviriti. Među posebnim sadržajem ističu se nikad prije objavljena fotografija Džonija Keša kako nastupa na privatnom događaju u Tenesiju 1975. godine. Tu su i reprodukcija grba porodice Keš koji je Džoni nacrtao rukom i ispisao razmišljanja o njegovom značenju, dvostrana reprodukcija rukom pisanih stihova za pjesmu “Flesh and Blood” sa ukrasnim crtežima i posebnom porukom za suprugu Džun Karter, kao i pristupni kod za slušanje nikad prije objavljenih Kešovih audio komentara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana